Lianne Görtz
Lianne Görtz Nieuws 25 feb 2018
Leestijd: 3 minuten

Dit betekent het als je aseksueel bent en het komt in meer vormen voor dan je denkt

Als je een relatie hebt, word je ongetwijfeld intens gelukkig van iedere aanraking van je lover en kun je er al dagen naar uitkijken om samen te slapen als jullie nog niet samenwonen. Nou ja, ‘slapen’… Maar niet voor iedereen is het de normaalste zaak van de wereld om daarvan te genieten.
Misschien kun je het je niet voorstellen dat je daar niet van kunt genieten, maar andersom is het voor mensen die aseksueel zijn ook niet voor te stellen. Maar wat betekent het nu precies als je aseksueel bent?

Als je aseksueel bent

Het is namelijk niet zo zwart-wit als dat het lijkt. Kort door de bocht kun je stellen dat als je aseksueel geboren bent, je dan geen behoefte hebt aan seks. Je voelt je niet seksueel aangetrokken tot iemand. Maar zoals gezegd, is het niet zo makkelijk als dat het klinkt.

Er bestaan namelijk veel onjuiste vooroordelen over mensen die aseksueel zijn. Zo wordt er vaak onterecht gedacht dat aseksuele mensen niet verliefd kunnen worden, geen libido hebben en orgasmes kunnen hebben, nooit seks hebben en niet romantisch aangelegd zijn.

Vormen aseksualiteit

Maar aseksualiteit komt in meer vormen voor dan je denkt, waardoor er meerder verschillende combinaties mogelijk zijn. Zo zijn er volgens AVEN (Aseksueel Voorlichtings- en Educatie Netwerk) maar liefst vier soorten vormen van aseksualiteit. Bij iedereen ontbreekt wel seksuele aantrekkingskracht, maar verschillen op libido en aantrekkingskracht.

  • Type A zijn mensen die een libido hebben en behoefte hebben aan seks, maar die geen romantische aantrekkingskracht bij iemand voelen. Deze mensen zullen ongetwijfeld masturberen, maar eigenlijk nooit seks hebben met iemand anders.
  • Type B zijn mensen die geen libido hebben en geen behoefte aan seks, maar die zich wel romantisch aangetrokken voelen tot iemand. Deze mensen zoeken wel naar een relatie, maar niet naar seks.
  • Type C zijn mensen die een libido hebben én romantische aantrekkingskracht voelen, maar die geen verband maken tussen die twee. Seks met iemand hebben kan niet samen gaan met het houden van iemand. Dat zijn twee aparte dingen.
  • Type D zijn mensen die geen libido hebben én geen romantische aantrekkingskracht voelen. Deze mensen hebben wel goede vrienden, maar hebben geen behoefte aan een relatie en ook niet aan seks.

Bovendien zijn er nog mensen die zich voor de helft aseksueel voelen en voor de andere helft niet. Die worden halfseksuelen en grijze A’s genoemd.

Omdat er zoveel vormen zijn, komt deze geaardheid vaker voor dan je denkt. Maar liefst 1 procent van de bevolking noemt zichzelf aseksueel. Klinkt weinig, maar dat betekent dat het er één op de honderd zijn. Dat klinkt ineens al veel meer.

Nog steeds taboe

Hoewel veel mensen aseksueel zijn, is het nog steeds een taboe in Nederland en in nog vele andere landen. Seks wordt nog altijd gezien als zo’n normaal onderdeel in de samenleving, dat het vaak raar wordt gevonden als je geen zin hebt in seks. Daarom wordt er ook niet veel over gepraat.

En eigenlijk is het onzin. Want net zoals alle heteroseksuelen, homoseksuelen en biseksuelen, zouden alle aseksuelen ook gewoon openlijk moeten kunnen praten over hun gedachtes wat betreft relaties en seks. Begrip is vast iets wat nog moet groeien in onze samenleving. En snel.