Redactie
Redactie Love & Seks 28 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Daddy issues zijn real: dit zegt de band met je vader over je liefdesleven

Ook al willen we het liever niet toegeven, de band met onze ouders beïnvloed enorm wie we zijn. Ook ons liefdesleven moet eraan geloven, en als vrouw zijnde heeft vooral de band met je vader invloed op jouw relaties (de term daddy issues komt niet zomaar uit de lucht vallen). Wij leggen je uit hoe het zit.

Enne, mannen die claimen een ‘daddy issues fetisj’ te hebben moet je vooral ontwijken.

Dit zegt de band met je vader over je liefdesleven

Of we het nu willen of niet, onze vader is het eerste en belangrijkste voorbeeld dat we hebben als het om mannen gaat. Merk jij dat je bepaalde patronen hebt in je liefdesrelaties? Grote kans dat je die kunt herleiden naar vroeger en de band met je vader.

Vaderwond

Merk je dat je steeds voor onbereikbare mannen gaat die zich niet emotioneel openstellen? Grote kans dat jouw vader zich vroeger ook niet openstelde voor jou of veel afwezig was. Of verwacht je van mannen dat ze jou als prinsesje behandelen, en zorgt dat voor nogal wat gedoe? Dan heeft je vader je waarschijnlijk altijd als prinsesje behandelt en heeft hij daarmee jouw beeld gevormd van mannen.

Met al deze dingen is niks mis, ze horen nou eenmaal bij jouw jeugd. Dit noemen ze ook wel een vaderwond. Er wordt gezegd dat jouw vader je beeld over mannen bepaalt en je moeder hoe jij jezelf ziet (bij zoons is dit natuurlijk andersom).

Daddy Issues

Nagaan wat jouw vaderwond is, is nooit verkeerd. Waarschijnlijk kom je zo achter jouw zwakke plekken. Het kan namelijk goed dat jij niet durft uit te spreken wat jouw verlangens zijn en geen verwachtingen meer hebt bij je partner, omdat je steeds teleurgesteld werd door je vader.

Dit betekent echter niet dat het oké is om niet uit te spreken wat jij verwacht van een relatie. Wil je dat je partner meer moeite doet op jullie anniversaries? Dat mag je vragen. Wil je dat hij/zij meer quality time met jou besteed in plaats van bijvoorbeeld gamen? Dat mag je vragen. Cijfer jezelf niet weg door het beeld dat je hebt meegekregen van je vader.

Wil je meer weten over hoe de band met jouw vader jouw liefdesleven (of leven in het algemeen) beïnvloed? Probeer dan het boek Daddy Issues van Katherine Angel.

Lees ook: 5x de meest irritante dingen die je lief in de badkamer doet

LEUK! De realityserie Daddy Dave is vanaf vandaag te zien op discovery+