Metro
Metro Reizen 26 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit is de beste én goedkoopste manier om je vliegtickets te boeken

Administratiekosten, extra uitgaven, lang wachten op een teruggave van je geld. Het zijn zaken waar je als reiziger liever niet mee te maken hebt. Maar hoe kun je dit het voorkomen? Met deze tips scoor jij de goedkoopste vliegtickets zonder gezeur.

De gouden tip is deze: boek altijd rechtstreeks je vliegtickets bij de luchtvaartmaatschappij. De consumentenbond deed onderzoek naar websites als Cheaptickets, Tix en Vliegtickets.nl en kwam erachter dat deze aanbieders veel extra kosten in rekening brengen. Zo zou een vlucht binnen Europa bij één van deze websites, inclusief stoel aan het raam en ruimbagage, twee keer zo duur uitvallen als bij de luchtvaartmaatschappij zelf.

Extra kosten

Volgens de directeur van Consumentenbond weten sommige websites het al helemaal bont te maken. „Die brengen kosten in rekening voor diensten waar consumenten wettelijk gezien al recht op hebben. Bij Tix betalen reizigers bijvoorbeeld 8 euro voor informatie over passagiersrechten bij vertragingen. En Viegtickets.nl verkoopt voor 5 euro een service om te helpen bij zoekgeraakte bagage, terwijl luchtvaartmaatschappijen je die bijstand kosteloos moeten verlenen.”

Krijg je te maken met een annulering? Dan wacht je bij deze zogenaamde bemiddelaars langer op je geld. Een luchtvaartmaatschappij kan je dat niet flikken. Zij zijn namelijk verplicht om de reissom binnen een week aan je terug te betalen. Bemiddelaars hebben die verplichting niet, waardoor je dus lang op je geld moet wachten. Bovendien rekent een deel van de ticketwebsites ook nog administratiekosten bovenop een terugbetaling.

Google Flights, Kayak en Skyscanner zijn betere alternatieve voor vliegtickets

Toch zijn er ook ticketwebsites waar je wel het voordeel hebt van een uitgebreid overzicht van mogelijke maatschappijen, tijden en luchthavens voor je reis. Google Flights, Kayak en Skyscanner zijn daar voorbeelden van. Via de zoekmachines kun je bovendien doorklikken naar de website van de luchtvaartmaatschappij zelf, om daar direct je vliegticket te boeken. Zo betaal je nooit te veel voor een ticket.

Dit artikel verscheen eerder bij onze collega’s van METRO

Deze spaartruc helpt je minder gedachteloos uit te geven