Redactie
Redactie Life 15 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Pssst.. volgens onderzoek is dit de ‘beste’ leeftijd om een kind te krijgen

‘De beste’ leeftijd om een kind te krijgen is een relatief begrip. Want wie bepaalt wat de beste leeftijd is voor je eerste kind. Dat hangt namelijk van verschillende factoren af en daar waren de onderzoekers het ook over eens. Daarom onderzochten zij niet alleen op welke leeftijd lichamelijk het beste moment is, maar ook op psychisch vlak.

Wat is de beste leeftijd om een kind te krijgen?

Lees snel verder om te kijken of jij op de goede weg bent.

18-24 jaar: de meest ‘soepele’ zwangerschap en bevalling

In je late tienerjaren en vroege twintigerjaren heb je de meeste kans op een bevalling zonder complicaties. Dit komt doordat je op deze leeftijd op je ‘youthful peak’ bevindt. Maar volgens het onderzoek heb je ook de meeste kans op een fijne zwangerschap. Zo loop je op deze leeftijd weinig risico op een miskraam en een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Grote kans dat je na de bevalling in no time weer fit en in shape bent.

26 jaar: de minste kans op aangeboren afwijkingen bij de baby

Op deze leeftijd heb je de minste kans op een kindje met aangeboren afwijkingen. En die afwijkingen kunnen wisselen van een ‘onschuldig’ hazenlipje tot aan ernstigere complicaties. Doordat je op deze leeftijd nog een jong lijf hebt en weinig stress ervaart heb je meer kans op een baby die direct blaakt van gezondheid. Leuk weetje: 26 jaar is de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in Amerika hun eerste kind krijgen.

29 jaar: de fitste en energiekste moeder

Op je 29ste ben je de fitste en energiekste moeder die een kind zich kan wensen volgens onderzoek. Dit komt doordat we op die leeftijd het minste last hebben van lichamelijke kwalen waardoor we de hele dag ‘druk bezig’ kunnen zijn. Leuk weetje: 29,4 is de gemiddelde leeftijd waarop een Nederlandse vrouw haar eerste kind krijgt. We kunnen dus zeggen dat we een land vól fitte en energieke jonge moeder hebben.

31 jaar: de beste psychische gezondheid voor de moeder

Los van dat het enorm belangrijk is dat het kind gezond is, is de gezondheid van de moeder in spé net zo belangrijk. Volgens dit onderzoek zijn wij vrouwen op ons 31e psychisch het gezondst. We zijn op deze leeftijd psychisch het meest stabiel waardoor we op die leeftijd weinig stress ervaren van het moederschap (uiteraard zijn huilbaby’s daar gelaten…)

34 jaar: hoogste levensverwachting voor de moeder

Een ander zegt misschien dat 34 jaar een beetje oud is voor een eerste kind, maar het heeft ook zeker zijn voordelen. Zo blijkt dat als we op deze leeftijd ons eerste kind krijgen we zélf de hoogste levensverwachting hebben. En egoïstisch is dit niet, want hiermee kan je als moeder er letterlijk en figuurlijk zo lang mogelijk voor je kind zijn.

Wij vinden dat ‘de beste’ leeftijd om een kind te krijgen niet helemaal bestaat. Zoals we je al vertelden heeft elke leeftijd zijn voordelen. Maar uiteindelijk gaat het erom dat jij je eerste kindje krijgt wanneer jij daar klaar voor bent. Want dan kan je pas écht de moeder zijn die je wilt zijn, niet waar?

Lees ook: Dit zou het ideale aantal kinderen voor je zijn op basis van je sterrenbeeld