Lotte van Dijk
Lotte van Dijk Relaties 11 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Friendship breakup? Zo kom je over een breuk met een vriendin heen

Wat is erger dan een break-up tussen jou en je liefje? Een break-up tussen jou en je beste vriendin. Hoe vervelend het ook is, het gebeurt vaker dan je denkt. Je ontmoet je vrienden vaak in een bepaalde levensfase, maar naarmate je in andere levensfases komt verander je ook. Misschien past die vriendin dan niet meer zo in je leven als je graag had gewild.

Maar, hoe kom je nou over zo’n vriendschapsbreuk heen?

Een breuk tussen vrienden

Naast dat een relatiebreuk kan ontstaan doordat je als vrienden niet meer in elkaars leven past, kan het ook door een enkele gebeurtenis of ruzie gebeuren. Voor elke soort relatiebreuk, kost het tijd om hier overheen te komen. Met de tijd sneller laten gaan kunnen we je helaas niet helpen. Wel zijn er een aantal dingen die je kan doen om de pijn te verlichten.

Het is een soort rouwproces

Nee, niemand is dood, maar je bent wel één van je goede vrienden verloren. Je zal last krijgen van verdriet, woede, ontkenning en misschien wel van depressie. Op een gegeven moment zal je de breuk ook gaan accepteren. Onthoud dat er een einde aan het vervelende gevoel komt en geef jezelf te tijd om met deze emoties om te gaan.

Normaliseren dat vrienden ook uit elkaar kunnen gaan

Het uiteenvallen van vriendschappelijke relaties is niet genormaliseerd genoeg. Terwijl het wel iets is wat soms hoort te gebeuren. Over de reden waarom je niet meer in elkaar leven bent, moet je soms blijven nadenken. Deze reden is namelijk vaak heel logisch geweest en zal je laten inzien dat dit een goede keuze was.

Let op je woorden

Als je gemeenschappelijke vrienden hebt, is het voor hen ook lastig. Ze staan tussen jullie in en moeten van beide kanten het verhaal aanhoren en soms misschien ook vervelende opmerkingen. Probeer te letten op je woorden. Het is oké gekwetst te zijn en om steun te vragen. Het is niet oké om gemeen te zijn of andere mensen in de ongemakkelijke positie te brengen dat ze een kant moeten kiezen.

Doe geen rare dingen

Als je boos of verdrietig bent, kunnen je emoties nog wel eens te veel worden. Dan gaan sommige mensen gekke dingen doen, als te veel drinken of onnodig geld uitgeven. Probeer dit te vermijden door op een andere manier afleiding te zoeken, zoals een stuk wandelen of door te gaan lunchen met een andere vriendin.

Dit is hoeveel vrienden je daadwerkelijk nodig hebt aldus onderzoek