Gina Koninkx
Gina Koninkx Nieuws 11 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Gemeenteraadsverkiezingen 2022: zo kom je erachter op wie je écht wilt stemmen 16 maart

Het is weer zover, we mogen naar de stembus! Tenminste, als je 18 jaar oud bent en aan bepaalde voorwaarden voldoet (zoals het hebben van de Nederlandse nationaliteit of minimaal 5 jaar lang legaal in Nederland hebben gewoond). Eens in de vier jaar gaan we naar de stembus om invloed uit te oefenen op de gemeenteraad van de gemeente waarin we wonen. Maar op welke partij (en persoon) moet je in vredesnaam stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022?

De gemeenteraadsverkiezingen van 2022 vinden officieel plaats op woensdag 16 maart 2022. Echter is het dit jaar ook mogelijk op maandag 14 en dinsdag 15 maart naar het stembureau te gaan. Zo geven we iedereen wat meer ruimte hun stem uit te brengen. Leuk die stembus, maar weet jij überhaupt al op welke partij en persoon je gaat stemmen? Wij helpen je uit de brand.

Gemeenteraadsverkiezingen 2022: wat stem jij?

Het is natuurlijk wel fijn te weten waar we voor naar de stembus gaan op 16 maart. Dit is je kans om mee te stemmen over het gemeentebestuur van de gemeente waarin je woonachtig bent. De gemeenteraad bestaat uit 9 tot 45 raadsleden (die een bepaalde partij vertegenwoordigen) en zij bepalen eigenlijk alles omtrent regels en plannen in jouw gemeente. Of de terrassen tot 01:00 uur open mogen blijven bijvoorbeeld en of er meer parkeerplekken bijkomen in jouw buurt. Best belangrijk dus omdat je hier direct mee te maken hebt.

Omdat dit zo belangrijk is voor eigenlijk elke inwoner van Nederland, hebben we ook het recht gekregen mede te bepalen welke raadsleden in de gemeenteraad komen te zitten. Reden genoeg dus voor jou om op 16 maart ook te stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen, maar dan moet je wel weten op wie en welke partij je gaat stemmen.

Zo kom je erachter welke partij en persoon bij je past

Heb je nog geen idee wat je gaat stemmen 16 maart? Wij helpen je op weg. Soms zie je door de bomen het bos niet meer, maar dankzij deze tips wit jij straks heel zeker welke partij, persoon en standpunten bij je passen.

1. Vul de stemwijzer in

Op basis van enkele stellingen (maximaal 30) die aan je worden voorgelegd, krijg je een uitgebreid overzicht te zien van de partijen die jouw belangen het best vertegenwoordigen. De vragen gaan bijvoorbeeld over hoogbouw in je wijk, parkeerplekken en sociale huur.

Je kunt zelfs aangeven welke topics voor jou belangrijk zijn. Nadat je alle vragen hebt beantwoord met ‘Eens’, ‘Geen van beiden’ of ‘Oneens’ krijg je een overzicht te zien van de partijen met wie je matcht. Bovenaan dit overzicht staat de partij die het vaakst hetzelfde standpunt heeft als jou. Handig!

2. Praat veel met anderen in je omgeving (maar ook daarbuiten)

Het gebeurt regelmatig dat uit de Stemwijzer een partij (of meerdere partijen) naar voren komt waar je (principieel) toch niet op wilt stemmen. Wat doe je dan? Er zijn uiteraard veel meer dingen die je kan doen om tot een goede keuze te komen. Praat er ook over met mensen uit je omgeving. De ideale kans om anderen uit te horen over hun standpunten. Wellicht brengt het jou op ideeën voor het stemmen.

Het is goed om ook uit je eigen bubbel te treden door met mensen te spreken die niet uit je directe omgeving komen. Bij de bakker in de rij of in een buurthuis in je wijk bijvoorbeeld.

3. Lees je in op websites van partijen

Op de websites van partijen kun je altijd partijprogramma’s terugvinden maar ook standpunten die ze hebben ingenomen welke van belang zijn voor jouw stadsdeel/gemeente. Het is goed om van tevoren voldoende research te doen zodat je zeker weet dat jouw stem naar de juiste partij en persoon gaat.

Hier vind je alle locaties waar je op 14, 15, en 16 maart 2022 kan gaan stemmen in jouw gemeente. De stembureaus zijn open van 7.30 uur tot 21.00 uur.