Rosa Tettero
Rosa Tettero Nieuws 13 mrt 2017
Leestijd: 2 minuten

Oh yeah: Vrouwen die de broek aan hebben in hun relatie zijn gelukkiger

Een beetje dominantie, daar zijn we niet vies van. Maar wist je dat wanneer de vrouw de broek aan heeft in een relatie, de relatie ook echt beter blijkt te zijn? En de man schijnt het allemaal wel prima te vinden. HA! Hoe zit dat?

We zijn de baas, oké?

Er is een leuk onderzoek gedaan naar de rol van de man en de vrouw in de relatie. Van oudsher hebben we meegekregen dat de man toch wel vaak de broek aan heeft in de relatie. Maar tegenwoordig is het helemaal niet meer zo gek dat de rollen zijn omgedraaid.

Sterker nog, de man zou het volgens deze studie niet eens erg vinden als de vrouw de baas is. Een conflict over wie wat beslist is vrij normaal. Maar het blijkt dat wanneer de man altijd de doorslaggevende factor is, dat de vrouw zich hierdoor minderwaardig kan voelen. Omgedraaid, is dat veel minder vaak het geval.

Waarom kunnen wij vrouwen daar zo slecht tegen?

Daar is een simpele verklaring voor. Wij vrouwen zijn namelijk jarenlang blootgesteld aan genderongelijkheid. Denk bijvoorbeeld aan stemrecht. De man werd in vele gevallen gezien als degene die de macht had.

Maar als het om dominantie in de relatie gaat, interesseert het hem niet zoveel. Hij is namelijk gewend aan het systeem van de mannelijke privileges. Dat de vrouw dan de broek aan zou hebben, vindt hij over het algemeen geen enkel probleem.

Wanneer de vrouw zich onderdanig voelt in de relatie dan worden die gevoelens van ongelijkheid weer opgehemeld en laten we het zo zeggen: dat pikken we vaak niet. Mannen zien dat niet zo. Wanneer de vrouw de broek aan heeft vinden zij niet dat de relatie minder intiem of minder stabiel is.

Het is echt beter als wij vrouwen de broek aan hebben

Professor Laina Bay-Cheng van de UB School of Social Work deed onderzoek naar seksuele ervaringen van mensen in hun adolescentie tot en met jong volwassenen. Deze personen werd gevraagd om alles vast te leggen: tekst, geluid, afbeeldingen en zelfs emoticons. Ja, echt.

Dankzij deze informatie kon de professor concluderen dat wanneer de vrouw de broek aan heeft, de relatie veel succesvoller is dan wanneer de man de baas is.

Vertel je lover maar gauw dat jij het toch wel heel prettig vindt als hij naar jouw bevelen (lees: ik heb nu een massage nodig) luistert. Vindt hij niet erg, voel jij je niet minderwaardig. Perfect.

LEES OOK: Heb jij de broek aan in je relatie? Dan herken je dit zeker