Steffi Rijnders
Steffi Rijnders Lifestyle 21 apr 2023
Leestijd: 5 minuten

Met een capsule wardrobe heb je nooit meer kledingstress: zo stel je jouw ideale garderobe samen

Heb jij een kast vol kleding? Maar toch niks om aan te trekken? Herkenbaar! Waarschijnlijk heb je genoeg leuke kledingstukken in je kast, maar weet je gewoon even niet meer hoe je het moet combineren. De oplossing is simpeler dan je denkt. Onze gouden tip: een capsule wardrobe. Maar wat is een capsule wardrobe en waar moet je beginnen?

Met deze tips heb jij altijd iets om aan te trekken.

De originele capsule wardrobe

Wist je dat je tachtig procent van de tijd maar twintig procent van je kleding draagt? Dat is veel kleding die je dus bijna nooit draagt en dat is nogal..zonde. Naar aanleiding van dit ‘probleem’ is de capsule wardrobe ontstaan. Dit is een garderobe met een selectie van je meest favoriete en essentiële kledingstukken, die goed met elkaar te combineren zijn. Eigenlijk komt dit dus neer op een minimalistische kledingkast. Je capsule wardrobe bestaat officieel uit 37 items en deze hangen voor drie maanden in je kast, je wisselt dus per seizoen.

Door aan het begin van het seizoen je collectie samen te stellen ben je een stuk kieskeuriger en hangen alleen je favoriete kledingitems in je kast. Je had het misschien niet verwacht maar door je kast op deze manier in te richten kan je alsnog zo’n tachtig verschillende outfits maken. Gelukkig tellen ondergoed, sportkleding, pyjama’s en andere accessoires niet mee.

Eigen regels

Natuurlijk hoef je je niet precies aan de originele regels van de capsule wardrobe te houden. Als jij je kast liever wil samenstellen voor een half jaar of je komt uit op veertig kledingitems in plaats van 37 is dit ook helemaal goed. Het gaat erom dat jij een goede en kwalitatieve basiscollectie hebt, met items die je onderling kunt combineren en waarmee je zelfverzekerd voor de dag komt. Op deze manier heb je een goed overzicht van de items in je kast. Zo word je creatiever met combineren en ligt de focus op de kleding waar je echt gek op bent. Zo sta jij hopelijk niet meer elke dag voor het dilemma wat je nu weer aan moet. Uiteindelijk ga je hierdoor minder kopen en is dit dus ook beter voor het mileu! Wij leggen je precies uit hoe je een capsule wardrobe samenstelt.

Een voorbeeld wardrobe

Basic items die niet kunnen ontbreken zijn: een zwarte blazer, witte en zwarte basic topjes, een spijkerjasje, een leren jasje, een goede spijkerbroek, een zwarte en witte spijkerbroek, een pantalon, een kort spijkerbroekje, een vest, truien en shirts in basic kleuren, een zwart rokje, simpele blouses, een lange jurk en korte jurkjes.

Stappenplan

Daar gaan we!

Stap 1
Bedenk voor welk seizoen jij je capsule wardrobe wilt samenstellen.

Stap 2
Bepaal waarom je jouw kledingkast op deze manier wil inrichten. Geeft het meer rust in je hoofd? Wil je meer je eigen stijl ontwikkelen? Minder geld uitgeven aan kleding? Of bewuster consumeren? Aan de hand hiervan kan je kijken hoe je gaat shoppen of hoe je kleding gaat wegdoen.

Stap 3
Bedenk waar je gelukkig van wordt. Welke items moeten echt in jouw kast en wat is nou eigenlijk echt jouw kledingstijl? In welke kledingstukken en kleuren voel jij je happy?

Stap 4
Leg al je kleding op een hoop. Haal heel je kast leeg, verzamel al je jassen en schoenen. Pak zelfs de kleding uit je wasmand of de dozen op zolder. Zo zie je pas echt hoeveel je daadwerkelijk hebt en kun je de juiste keuzes maken.

Stap 5
Maak je kast schoon en hang mooie hangers op. Zo heb jij straks een hele nette kledingkast en is het heerlijk overzichtelijk.

Stap 6
Kies je favoriete items uit. Een goede manier om dit te doen is door te kijken welke kleding nog in de wasmand lag, bovenop de stapels in je kast ligt of kleding die in je kamer rondslingert. Geef ze een mooi plekje in je kast en je hebt je favoriete kleding bij elkaar liggen. Als het goed is zit je rond de vijftien items. Als je er liever vijftig kledingstukken neerlegt, ga dan na of je wel echt wilt minimaliseren.

Stap 7
Er moeten ook praktische items in je kast liggen. Die joggingbroek en dat basic oversized zwarte shirt, zijn misschien geen juweeltjes, maar je draagt ze maar al te graag. Kijk naar de balans, werkkleding en vrijetijd of uitgaanskleding, wat heb je veel nodig? Ook je spijkerbroek die letterlijk bij alles past leg je terug in je kast. Misschien zijn er betere exemplaren te vinden, dus deze kun je in de toekomst langzaamaan gaan vervangen door kwalitatieve kledingstukken. Ook wel: investment pieces. Draag jij iedere avond een joggingbroek? Investeer dan eens in een mooie en kwalitatief goede.

Stap 8
Het is tijd om op te ruimen. Items die jij al een jaar niet hebt gedragen zal je waarschijnlijk ook niet meer gaan dragen. Neem daarom afscheid van dat net te kleine truitje of dat shirt waarvan de kleur toch niet helemaal jou ding is. Schenk je kleding aan het goede doel, maak er iemand anders blij mee of verkoop het. De tijdloze, kwalitatieve item en de kleding voor een ander seizoen bewaar je ergens anders.

Stap 9
Nieuwe items toevoegen aan je capsule wardrobe. Als je bewust met je kleding omgaat, zul je soms merken dat je iets mist. Nee, dit is niet dat ene jurkje met print en verschillende kleuren, maar misschien wel een mooie wollen sjaal of een donkerblauwe gebreide trui. En ga vooral na of die ene microtrend van nu goed bij je past. Ga je dit over een jaar ook nog dragen?

Deze sneakers kun je met letterlijk alles combineren