Redactie
Redactie Food 9 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Comfortfood helpt je deze koude dagen door – 7 x recepten

Elke week bedenken wat er gegeten moet worden, kan nog wel ‘s een hele opgave zijn. Om ervoor te zorgen dat je niet wekelijks dezelfde gerechten op tafel zet, inspireren onze collega’s van Culy je graag met handige weekmenu’s. Deze week gaan we voor gezonde gerechten die gemakkelijk door kunnen gaan als comfortfood.

Want eerlijk is eerlijk: het grootste deel van januari willen we vooral een kop dampende soep op tafel zien.

Maandag

Bloemkool, kokosmelk, kerrie, gember, citroengras… Meer wil een mens niet op de maandagavond. Geloof ons: na een vermoeiende werkdag wíl je dit romige, kruidige goedje gewoon verorberen.

Als je slim bent, maak je ‘m zelfs al op de zondag en hoef je de gezonde soep op maandag alleen nog even opnieuw op te warmen.

> Naar recept: Culy Homemade: gezonde bloemkoolsoep (met een Aziatisch tintje)

Dinsdag

Ook op de tweede dag van dit weekmenu toveren we een goudgeel goedje op tafel – nee, geen restjes bloemkoolsoep, maar ‘The Stew’ die viral ging op Instagram. Vergeet dus niet achteraf een foto te posten met #thestew erbij om écht aan de ervaring te voldoen. 😉

Wil je nog meer vitaminen in het gerecht (ver)stoppen, dan is het altijd mogelijk om naast de boerenkool nog wat andere groenten toe te voegen. Dat restje broccoli of courgette past er perfect in!

> Naar recept: Culy Homemade: ‘The Stew’ van Alison Roman (de kikkererwtencurry die viraal ging)

Woensdag

Pizza om de week te breken? Jup, kan prima! In deze kleurrijke regenboogpizza’s verstopten we namelijk rode biet, kerstomaatjes, paprika, pompoen, ui én boerenkool. En vooruit, toch ook een beetje kaas voor de pizza-vibe.

Wil je deze pizza’s nog gezonder maken, gebruik dan bijvoorbeeld een kant-en-klare bloemkoolbodem. Of maak die zelf met je kinderen na schooltijd.

> Naar recept: Culy Kids: regenboogpizza’s met stiekem heel veel groenten

Donderdag

Heb je nog orzo in je voorraadkast liggen? Gooi het eens door de kippensoep! Klinkt misschien gek, maar daarmee transformeer je een simpele bouillon tot een lekker snelle maaltijdsoep.

Dit is trouwens niet zomaar kippensoep: de steranijs en citroen in de bouillon geven ‘m een ware upgrade. Haal je bovendien vast een beetje lente in huis.

> Naar recept: Culy Homemade: kippensoep met citroen en orzo

Vrijdag

Risotto is weliswaar comfortfood ten top, maar door de hoeveelheden boter en kaas normaal niet per se gezond. Maar als je gezonde rijst van bloemkool kunt maken, waarom dan geen risottorijst? Dat dachten de Berlijnse foodfotografen Susann Probst en Yannic Schon ongetwijfeld.

En tadaa: hier is de vega bloemkoolrisotto die zij creëerden. Net zo lekker romig als de variant met risottorijst! A.k.a.: een recept dat absoluut niet mag ontbreken in een weekmenu vol gezond comfortfood.

> Naar recept: Verrassend vegetarisch: bloemkoolrisotto

Zaterdag

We kunnen on haast niet voorstellen dat je na de regenboodpizza’s nog kleur miste in dit weekmenu, maar mocht dat wel het geval zijn, dan is dit recept met regenboogwortels echt iets voor jou. Die koop je in de grotere supermarkten.

Fun fact: wist je dat witte, gele, paarse en rode wortelen vroeger heel normaal waren? Best zonde dat wij alleen de oranje variant nog kennen! We gebruiken de regenboogvarianten nu als topping voor dhal, een kruidige linzencurry bomvol witig.

> Naar recept: Culy Homemade: Indiase dhal met kleurrijke wortels en tofu

Zondag

Meer soep? Yes, meer soep. Geen gewone, maar noedelsoep; wat ons betreft dé perfecte manier om een week vol gezond comfortfood af te sluiten. Deze udonnoedelsoep is gevuld met kip, broccoli, paksoi, shiitake en wortels. Yum.

Voor dit recept heb je witte miso nodig, een Japanse sojabonenpasta. Je moet er even voor langs de toko, maar dat is dit recept meer dan waard.

> Naar recept: Udonnoedelsoep met kip en groenten uit Boordevol Groenten