Redactie
Redactie Food 2 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Tijd voor een borrel? Maak dan deze crispy rice hapjes met zalm

Crispy rice is weer terug van weggeweest, maar de onze collega’s van Culy zijn altijd fan gebleven. Zij maken deze knapperige rijsthapjes namelijk iedere maand wel een keer en nu delen ze het recept met je. Lief toch? Perfect voor bij de borrel.

Bij Nobu serveren ze crispy rice met tonijn. Lekker, maar wij kiezen voor een versie met zalm zoals we die vaak voorbij zien komen op TikTok. De zalm halen we overigens bij de visboer en niet in de supermarkt. Daar is ‘ie immers een stuk verser en daardoor beter geschikt om rauw te eten. Twijfel je of je wel de goede zalm meekrijgt? Geef aan dat je zalm wil van sushikwaliteit, dan weet je dat je goed zit.

Bron:

Zo maak je de crispy rice met zalm

Begin met de rijst, die moet later namelijk nog afkoelen. Was je rijst goed voordat je ‘m kookt: zo’n 4 à 5 keer of totdat het water niet meer troebel is. Kook de rijst zoals vermeld staat op de verpakking.

Meng suiker, rijstazijn en sesamolie in een kom. Voeg de smaakmakers toe aan de gekookte rijst en meng goed.  Schik de rijst in een rechthoekige ovenschaal. Druk de rijst goed aan en laat minstens één uur afkoelen in de koelkast.

Doe de Japanse mayonaise samen met de bosui, sojasaus, sriracha en de blokjes zalm in een kom en meng goed door elkaar. Zet in de koelkast terwijl je verder gaat met de crispy rice.

Zet de frituurpan aan op 190 graden, of laat olie in een diepe pan op temperatuur komen. Snijd de rijst in rechthoekige plakjes. Frituur de blokjes rijst voor 5 minuten, of tot ze mooi goudbruin zijn. Laat de crispy rice blokjes uitlekken op keukenpapier.

Tijd om de crispy rice te bouwen. Leg als eerst een paar plakjes avocado op de krokante rijst. Daar mag een flinke lepel spicy zalm bovenop. Maak af met een plakje jalapeño en met wat geroosterde sesamzaadjes.

Serveer de crispy rice met sojasaus om in te dippen.

Bron:

Nog meer Japanse hapjes: