Marie-Louise Diekema
Marie-Louise Diekema Column 3 feb 2016
Leestijd: 3 minuten

Dating dilemma: het fenomeen mannen met een ‘beste vriendin’

In dating dilemma’s vertelt Marie-Louise, een twentysomething chick uit Amsterdam over haar ervaringen in het dating circuit. Want dat daten niet meer het daten van vroeger is, dat mag duidelijk zijn. Geniet van deze heerlijke herkenbare hilarische en soms ietwat pijnlijke verhalen. Deze week: de man met de beste vriendin. Af en toe kom je ze tegen: van die kerels met een beste vriendin. Misschien ligt het aan mij, maar daten met een gast die een beste vriendin heeft vind ik nogal een lastig verhaal. In jullie (beginnende) relatie zit je namelijk meteen met een +1 die je helemaal niet hebt uitgenodigd.

Kijk, natuurlijk moet je ervan uitgaan dat hij en zijn beste vriendin vrienden zijn, en niets meer. Anders waren ze er hopelijk zelf al eerder achter gekomen dat ze toevallig best goed bij elkaar passen. Ik heb eens meegemaakt dat zijn beste vriendin heel toevallig ook zijn ex was, “maar ze waren toch beter als vrienden”. Joe, hartstikke leuk en aardig, maar I’m getting the fuck outta here. Sorry, maar daar ga ik echt niet tussen zitten, dat wordt me op alle fronten echt te awkward.

Maar stel dat je je er toch bij neer hebt gelegd dat jij niet de enige vrouw (en vooruit, z’n moeder) in zijn leven zal zijn. Het is toch onmenselijk om je daar niet jaloers over te voelen? Dat zij in bijna al zijn verhalen voorkomt, met haar naar de film gaat of samen eten staan te koken. Puur persoonlijk? Ik kan daar echt heel weinig mee. Toch zou ik hem nooit dwingen om haar te ditchen en voor mij te kiezen, dat kun je niet maken, vooral als ze al jarenlang bevriend zijn.

Het is denk ik ook niet een kwestie van vertrouwen, want dat is de basis die je in mijn ogen moét hebben, het is dat hij zijn aandacht moet verdelen over jullie. In een tijd waarin iedereen het altijd maar druk heeft, wil je wel dat de aandacht die hij heeft, op jou gericht wordt.

Het kan natuurlijk ook gezellig zijn, die extra vriendin. Grote kans dat jullie namelijk best veel op elkaar lijken omdat hij jullie allebei leuk vindt. Jou dus wel iets leuker omdat jij het voordeel hebt dat jij hem wél de kleren van zijn lijf mag scheuren. Maar daarnaast heb je dus best grote schoenen, of eigenlijk mooie pumps, te vullen wil je leuker, grappiger en liever zijn dan haar. Zolang het niet voelt als een Hollands Next Best Friend-competitie, kan het best werken. Maar onbedoeld zal hij jullie altijd vergelijken én, als zij jou niet mag, dan kun je het sowieso wel schudden. Like a polaroid picture.

Je komt eigenlijk uit bij de eeuwenoude vraag: kunnen mannen en vrouwen ‘gewoon vrienden’ zijn? Lastig. Ik denk van niet. Het is het bekende friendzone-verhaal: het is alleen vriendschap omdat één van jullie het compleet duidelijk heeft gemaakt dat er niets te halen valt naast vriendschap. Vervolgens blijven jullie vrienden omdat één van beiden nog steeds hoopt dat, op een dag, die dichte deur op een kiertje komt te staan. En in de meeste gevallen is het de man die hoopt dat hij door dat kiertje heen kan.

Dus die mannen met beste vriendinnen, ik pas ervoor. Ik zal mijn handen al vol hebben aan het daten en een relatie hebben met één iemand, laat staan met z’n drieën.