Demi Rutten
Demi Rutten Life 16 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

De 5 seconden regel: de oplossing voor uitstelgedrag

Heb jij ook weleens moeite met beginnen? Dat je een uur op je bed zit en tegen jezelf zegt ‘over 5 minuten begin ik echt met die opdracht’, maar jezelf niet overeind krijgt? Ja, we kennen het. En dit uitstelgedrag kost je veel tijd, waarin je die taak allang had kunnen doen. Daar is een oplossing voor, namelijk de 5 seconden regel. Wij leggen je uit wat het is.

En nee, we hebben het niet over eten op de grond laten vallen.

De 5 seconden regel: de oplossing voor uitstelgedrag

Jezelf motiveren om je dagelijkse taken te doen kan soms lastig zijn, zeker nu we alles vanuit huis doen. Maar al dat uitstellen kost je veel tijd, en die tijd kun je ook gebruiken voor nuttige dingen.

De 5 seconden regel zou ervoor moeten zorgen dat we minder uitstellen en onze taken sneller doen. En het blijkt echt te werken, zodra je hersenen eraan gewend zijn. Je maakt er een soort gewoonte van.

Tel af vanaf 5

Maar wat is het dan precies? Nou, het is eigenlijk wat de naam al zegt. Als je iets moet gaan doen, tel je af van 5 tot 0 en daarna sta je op en ga je doen wat je moet doen. Dit zal in het begin moeilijk zijn, maar als je jezelf dit aanleert zullen je hersenen aftellen vanaf 5 in verband brengen met actie ondernemen.

Elke keer als jij dus van 5 tot 0 telt, gaat je lichaam in actie komen. Ook heeft je innerlijke stem door die 5 seconden geen tijd om te reageren en jou aan het twijfelen te brengen of excuusjes te verzinnen. Klinkt handig toch?

Volgens de wetenschap duurt het 21 dagen voordat je jezelf een nieuwe gewoonte hebt aangeleerd. Doe de 5 seconden regel dus voor 21 dagen en je zult zien dat je minder uitstelgedrag vertoont. Dat betekent dat er meer tijd overblijft om leuke dingen te doen. 😉

Lees ook: Foutje: dit is waarom je nooit je mond moet spoelen met water na het tandenpoetsen