Demi Rutten
Demi Rutten Gezondheid 16 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Foutje: dit is waarom je nooit je mond moet spoelen met water na het tandenpoetsen

Spoel jij ook altijd je mond even na met water als je je tanden gepoetst hebt, om die restjes tandpasta weg te krijgen? Ja, dat is dus eigenlijk helemaal niet de bedoeling. Maar waarom niet? Wij vertellen het je.

Volgens tandartsen is dat dus niet slim om te doen. Oeps.

Waarom je niet met water moet spoelen na het tandenpoetsen

Het is een gewoonte die we allemaal hebben, want niemand houdt van die zanderige smaak als je net je tanden gepoetst hebt. Maar je mond naspoelen met water is dus helemaal niet verstandig volgens tandartsen.

Maar waarom niet? Nou, omdat jouw tandpasta fluoride bevat. En die fluoride is bedoeld om jouw tanden sterker te maken. Net als dat fluoride bitje dat je vroeger weleens in moest bij de tandarts, wie herinnert zich dat nog?!

Je smeert die fluoride dus op je tanden, maar zodra je gaat spoelen met water, spoel je die fluoride weer weg. Zo kan het zijn werk niet doen en zijn je tanden uiteindelijk minder sterk.

Wat dan wel?

Volgens tandartsen kun je dus beter niet spoelen, maar gewoon de restanten van je tandpasta uitspugen en het zo laten. Spoel je toch liever na? Neem dan een heel klein beetje water in je mond en neem daarmee alleen de resten tandpasta weg.

Wat je ook kunt doen, is naspoelen met een mondwater waar fluoride in zit. Zo behoudt je toch nog dat laagje fluoride op je tanden en zijn jouw pareltjes sterk en gezond.

Meer over je body