Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 11 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Hallelujah: deze Tabata-workout is ideaal als je weinig tijd hebt maar toch wilt zweten

Geen tijd voor een lange workout, maar wel zin om even te sporten omdat je je daarna altijd mega goed voelt? We feel you. Deze Tabata-workout duurt in totaal maar 16 minuten, maar we kunnen je garanderen dat je de zweetdruppels van je voorhoofd kan vegen als je klaar bent.

Het klinkt als een piece of cake. Vier oefeningen, veel herhalingen en in totaal 16 minuten sporten. Maar vergis je niet, we beloven je dat je na het doen van deze Tabata-workout spierpijn krijgt.

4 oefeningen voor je Tabata-workout

  • Mountain climber
  • Jumping lunge
  • Lateral plank walk
  • Jumping squat

Tabata is een vorm van HIIT-trainingen (High Intensive Interval Training). Dat staat gelijk aan flink zweten, en is perfect voor als je maar heel even de tijd (of zin) hebt in een workout.

Kick some ass – Met deze playlists op Spotify wordt je workout een feestje

Let’s go

Zet een timer op je telefoon waarbij je steeds 20 seconden de oefening doet, en daarna 10 seconden rust mag nemen. Deze cycle herhaalt zich 8 keer, en je doet 8 keer dezelfde oefening na elkaar. Na deze 8 rondes mag je een langere pauze nemen (om water te drinken bijvoorbeeld) en zet je de timer opnieuw aan voor de volgende oefening.

Mountain climber

Om warm te worden, beginnen we deze Tabata-workout met de mountain climber. Voor deze oefening gebruik je je hele lichaam en daarom is ‘ie goed als warming up. In deze video wordt uitgelegd hoe je de oefening op de juiste manier uitvoert.

Jumping lunge

De jumping lunge is een uitdaging. Bij deze oefening doe je lunges, waarbij je eerst het ene en daarna het andere been naar voren brengt. Maar dan dus met een sprong. Deze oefening is goed voor je billen, benen en core en daarmee is ‘ie dus hartstikke effectief.

In deze video zie je hoe je de oefening correct uitvoert. Is het te zwaar? Doe dan lunges zonder het springen.

Lateral plank walk

Tijd om je buikspieren on fire te zetten. De lateral plank walk is een goed oefening voor je core en stabiliteit, want je traint er tegelijkertijd je evenwicht mee.

Hier check je de juiste uitvoering van de oefening. Is deze oefening te zwaar? Blijf dan staan in een statische plank en houd dit steeds 20 seconden vast. Zorg er wel voor dat je jouw rug recht en je buikspieren aangespannen houdt.

Jumping squat

Pers je laatste beetje energie eruit met een jumping squat. Deze oefening is zwaar, maar het is de laatste oefening van deze workout dus geef alles wat je nog hebt. Hoe je deze oefening goed uitvoert check je hier. Vind je het springen te zwaar? Ga dan voor een gewone squat.

Thuisworkouts vanaf de bank – deze workouts kun je zittend doen

SELF