Redactie
Redactie Love & Seks 7 okt 2020
Leestijd: 4 minuten

YES! Volgens psychologen is dit dé checklist voor de ware liefde in je leven

Al een tijdje aan het daten én ben je benieuwd of die persoon de ware is? Of misschien ben je al jaren samen met je geliefde en voelt dit zo goed dat je voor altijd samen wilt zijn.

Ondanks dat de liefde niet aan garanties doet, beweren psychologen en onderzoekers dat je er wel checklist bestaat. En deze checklist kan jou helpen om te kijken of je op dit moment met Mr. of Miss Forever bent. Uiteraard delen we deze checklist met liefde.

Checklist voor de ware liefde

Niets fijner dan lijstjes. Het maakt het leven overzichtelijk. En laat nou nét je liefdesleven vaak een grote chaos zijn. Bevestigt deze checklist de ware liefde? Of heb je nog een paar kritische punten om over na te denken voordat je het huwelijksbootje instapt?

Psst, sla deze checklist makkelijk op met Pinterest.

1. Jullie relatie ‘gaat vanzelf’

Het is natuurlijk echt niet zo dat het elke dag van een leien dakje gaat. Maar over het algemeen hebben jullie een ‘makkelijke’ relatie. Dit houdt in dat jullie elkaar begrijpen zonder élke scheet te onderbouwen. Jullie begrijpen elkaars visies en percepties meestal. En als dat niet zo is dan accepteren jullie elkaars afwijkende mening.

2. Je voelt je 100% comfortabel bij hem of haar

Je voelt je thuis bij je lover en je voelt je echt comfortabel in zijn of haar gezelschap. Je kunt jezelf zijn zonder na te denken wat je lover daar van vindt. Voel je je kalm vredig en blij? Dan zit je goed meid.

3. ‘Uit het oog uit het hart’ geldt niet bij jullie

Jullie liefde kent geen grenzen. In plaats van dat je je lover vergeet als hij of zij even weg is denk je alleen maar meer aan je geliefde. Uit een onderzoek in 2015 gedaan door onderzoekers aan New York’s Stony Brook University blijkt dat échte liefde zich allemaal afspeelt in de hersenen. En dus maakt het niet uit waar je liefde ter wereld is, hij of zij zit in je hoofd en hart.

4. Je spreekt vaak over ‘wij’ in plaats van ‘ik’

Psychologen aan The University of Texas in Austin deden in 2002 onderzoek naar koppels die in meervoud of enkelvoud over de relatie spreken. Het bleek dat de stellen die écht close waren eerder over ‘we’ spraken in plaats van ‘ik’ in de relatie.

5. Je bent áltijd bereidt om te vechten voor de relatie

Elke relatie kent zijn hobbels dat weten we allemaal. Maar of je er voor vecht geeft aan of je de ware hebt gevonden. Dit geeft aan dat je realistisch denkt over de relatie. Het kan namelijk ook niet zo zijn dat het allemaal één groot feest is.

6. Je offert jezelf op zonder te klagen

Psychologen noemen dit ook wel ‘costly commitment signals’, hiermee bedoelen ze acties die je alleen voor hem of haar doet, het kost je zelf namelijk ‘iets’. Bijvoorbeeld geld, tijd of emoties. Puur en alleen omdat je je liefde wilt helpen.

7. Je voelt geen bewijsdrang voor de buitenwereld

Volgens psychologen is het een goed teken als je geen constante behoefte deelt om jullie relatie te delen op social media. Je weet namelijk zelf dat het goed zit. Mensen die wel die behoefte voelen hebben vaak een onzekerheid over de relatie of vinden het (onnodig) belangrijk wat hun omgeving vindt.

8. Je wilt dat iedereen hem/haar leert kennen

Wil jij niets liever dan je lover aan je familie en vrienden voorstellen? Dat is een goed teken want het geeft aan dat de persoon het écht is voor jou. Je bent niet meer bezig met andere potentiele partners. Daarom kan je niet wachten om hem of haar óveral mee naartoe te nemen.

9. Je lover is jouw grootste fan en supporter

Je lover is je grootste fan en supporter. Hij of zij zal je altijd steunen in de doelen die jij hebt in je leven. Bijvoorbeeld op werkvlak maar hij of zij is ook je grootste fan bij álles wat je doet. Als je twijfelt over keuzes zal je lover je aanmoedigen om de juiste keuze te maken.

10. Het draait niet alleen maar om seks in de relatie

Tuurlijk, intimiteit is fijn in de relatie. Maar jullie weten dat het geen punt is als er een tijdje even iets minder seks in de relatie is. Gelukkige koppels hebben naast seks ook andere raakvlakken die nét zo belangrijk zijn.

11. Je voelt je gehoord, gewaardeerd en geaccepteerd

En als je dat voelt, zou je zomaar eens de ware te pakken kunnen hebben. Waar wachten jullie nog op? Het huwelijksbootje ligt klaar.

Lees ook: De tekenen van ware liefde aldus een professor die duizenden relaties bestudeerde