Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Love & Seks 3 feb 2015
Leestijd: 4 minuten

De 9 dilemma’s van het daten van tegenwoordig

Daten tegenwoordig is niet meer zo makkelijk als vroeger. Vroeger bepaalde je familie wie je echtgenoot werd, of er werd om je hand gevraagd door de leider van een dorp. Dat die situatie fijn is willen we niet zeggen maar wij zijn inmiddels aanbeland in het tijdperk van daten, scharrels, wel/ geen relatie, een open relatie. Het tijdperk waarin we nooit weten waar we nou aan toe zijn en keuzestress om de hoek komt kijken. Dit zijn de 9 dilemma’s van het daten: Het komt steeds vaker voor. Je hebt het ontzettend fijn met iemand. Jullie doen leuke dingen, slapen samen, ontbijten samen en vaak mag je ook nog blijven tot het avondeten. Jullie knuffelen, WhatsAppen en zijn lief voor elkaar. Maar als iemand dan vraagt naar de status draaien jullie beide jullie hoofd om. Relatie? Nee joh, hoe kom je erbij?

Wij snappen het wel. Het is ook een fijn tijdperk. Een tijdperk waarin je kunt doen en laten. Niet meteen afgestraft wordt als je naar iemand anders kijkt. Maar we hunkeren eigenlijk ook wel naar een status. Om te weten hoe het zit. Wanneer weet je nou of hij je écht leuk vindt of alleen maar ontspant met jou?

Al deze vragen schieten we uiteindelijk niets mee op. Het is tijd voor antwoorden, meer houvast. Daarom hebben wij de regels van dit tijdperk eens even op een rijtje gezet. De dilemma’s van het daten: Read & learn.

1. Een date is niet altijd een date

Als hij je meevraagt om wat te gaan drinken en/ of wat eten is dat niet per se een date date. Je kan het ook in de categorie ‘chillen’ plaatsen. Kortom, wees er op voorbereid dat je er niet altijd wat achter kunt zoeken.

2. Er is geen standaard meer hoelang je moet wachten om met hem in bed te duiken

Waar je vroeger eerst moest verloven, trouwen en daarna pas seks mocht hebben is deze standaard allang verdwenen. Toen was het ongeveer drie maanden, drie weken en nu? Drie uur? Helaas is het antwoord onbekend.

3. Er is een verschil tussen ‘elkaar zien’ ‘daten’ en ‘chillen’

Het zou zo fijn zijn als we nu een antwoord konden geven wat precies het verschil is en wanneer je hem in welk hokje kan stoppen. Helaas. Slecht nieuws. Het is totaal afhankelijk van de persoon die je ‘ziet’ ‘date’ of waarmee je ‘chillt’. Het is frustrerend als je geen hokje kunt kiezen. Misschien kun je er middels subtiele vragen achter komen?

4. We willen niet zelf de relatie label erop plakken maar wel graag gelabeld worden

Daar heb je het dilemma weer. We willen vrij zijn, maar tegelijkertijd iemand voor onszelf hebben die voor ons zorgt. Het is altijd fijn om te horen dat de ander alles voor je over heeft en niemand anders meer wil dan jou. Maar om dat nou zelf te zeggen..

5. De leukere vriend

Je bent een leuke gast tegengekomen in de kroeg, en ja je bent ermee naar huis gegaan. Daarna zien jullie elkaar niet meer. Tot je hem tegenkomt met uitgaan en hij met zijn beste vriend is die véééél aantrekkelijker is. Je hapt naar lucht en denkt: ‘waar was hij die andere avond?’. Oeps.

In principe zou het moeten kunnen als jullie allebei er heilig overeens zijn dat er nooit meer iets zal gebeuren tussen jullie. En hij het oké vindt als je met zijn beste vriend gaat. Maar er is ook nog zoiets als ego. En dat staat in deze situaties vaak behoorlijk in de weg.

6. Alleen voor de seks

Het kan zijn dat je een date hebt alleen voor de seks. Of dat hij dat juist wil. Praat erover. Willen jullie samen eten, naar bed en knuffelen? Of wil één van de twee dat en wil de ander alleen maar de bedactiviteiten? Het helpt als je weet hoe de ander erin staat. Of je merkt het snel genoeg, of je kan het vragen.

7. Als hij jou ontzettend leuk vindt en jij hem niet

Oh deze situatie is pijnlijk. Je merkt dat hij steeds vaker belt, steeds langer blijft, niet meer zonder je aandacht kan. Maar als jij niet de wederzijdse gevoelens hebt kom je in een awkward situatie terecht. Vertel hoe je erover denkt. Mannen doen dat ook altijd dus waarom jij niet eens een keer? Kun jij ook eens de zin gebruiken ‘ik heb het je altijd gezegd dat er verder niets was tussen ons’ als hij later drama komt zoeken. Je hebt ‘m vast zelf al vaker gehoord.

8. Een man mag wel 100 vrouwen hebben gehad maar als een vrouw dat doet..

Hopelijk wordt de 21e eeuw de eeuw waarin deze zin nóóit meer gezegd gaat worden. Wij hebben gelijke rechten. In alles. ALLES. A-L-L-E-S.

9. Het ‘ik hou van jou’ dilemma

Heb je ‘m eindelijk aan de haak geslagen, zit het eindelijk goed, begint het grootste dilemma. Op een gegeven moment weet je het zeker. Jij houdt van hem en je wil hem dat dol en dolgraag vertellen. Maar wanneer doe je dat? En wat is het goede moment? Doe het als het goed voelt. Je voelt wanneer een persoon ook van jou houdt. En als dat moment is aangebroken, na een glas wijn of drie, dan kun je het hem echt vertellen.