Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Beauty en Style 2 feb 2015
Leestijd: 2 minuten

Je huid verbrand aan je krultang? Zo verzorg je de pijnlijke huid

Stylingtools maken onze levens meestal een stuk makkelijker en daarom gebruiken we ze maar al te graag. Echter moeten we wel voorzichtig zijn als het op stijl- en krultangen aankomt. Jij zult namelijk niet de enige zijn die zich wel eens onhandig heeft gebrand aan een krultang (a.k.a WhatsAppen en stijlen tegelijkertijd). Of je nu je oor, je nek of je hand te pakken hebt gehad, zo verzorg je de pijnlijke huid:

Verkoel het

Als je jezelf hebt verbrand aan een krultang kun je er het beste direct een koel kompres op houden. Wanneer je dit doet, wordt voorkomen dat de brandwond dieper in je huid treedt. Zo zorg je ervoor dat bijvoorbeeld een eerstegraads niet in een tweedegraads brandwond verandert. Wat het verschil is tussen de twee? Een eerstegraads brandwond uit zich meestal alleen in een rode huid, terwijl een tweedegraads brandwond kan zorgen voor een beschadigde huid en blaarvorming. Houd nooit direct ijs tegen de wond aan, maar wikkel het in een doek of washandje.

Verzorgen

Wanneer de brandwond compleet afgekoeld is door het kompres, kun je er een verzorgende crème (speciaal voor brandwonden) op aanbrengen om ontsteking en blaarvorming te voorkomen. Vergeet het vervolgens niet voorzichtig afdekken met een verbandtje of grote zachte pleister.

Blijf er vanaf

Wat je ook doet, kom niet aan de brandwond. De huid is een beschermlaag. Als je deze er afhaalt, heb je een vergrote kans op littekens. Hoe lelijk het er ook uitziet, laat-het-zitten.

Hydrateer

Houd je brandwond altijd goed gehydrateerd. Zo wordt de kans op littekens aanzienlijk verkleind. Daarbij versnel je op deze manier ook nog eens het heelproces. Dermatologen raden aan hiervoor vaseline te gebruiken.

Wees voorzichtig met make-up

Heb je een brandwond van een krultang in je gezicht? Breng dan geen make-up aan direct op de brandwond. Wel kun je een beetje Duoderm op je wond aanbrengen. Dat is een herstellende crème die huidkleurig is. Daaroverheen kun je eventueel wel wat make-up aanbrengen, maar de huid zal absoluut sneller en mooier helen indien je de huid zoveel mogelijk met rus laat.