Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Beauty en Style 31 jan 2015
Leestijd: 5 minuten

Je ultieme guide als je last heb van huidirritatie door zijn baard

Mannen met baarden, wat vinden we ze leuk. De baard is helemaal in en wij hebben stiekem het gevoel dat er meer mannen zijn mét baard tegenwoordig dan zonder. Dat betekent dat de kans groot is de man op wie jij je lippen drukt een baard heeft. En daar loop je tegen het grote nadeel: huidirritatie door zijn baard. Hier lees je er alles over. Je kan het al hebben van het geven van drie kussen. Kleine rode bultjes die laten zien dat je huid geïrriteerd is. Ontzettend vervelend. En dan hebben we het nog niet eens over een ruige zoensessie. Of je wel of geen huidirritatie door zijn baard krijgt kan met verschillende dingen te maken hebben.

Oorzaken

  1. De lengte van de baard
  2. Hoelang het geleden is dat hij zich heeft geschoren
  3. Hoevaak hij zich scheert
  4. Hoe dik en hard zijn haren zijn
  5. Of hij een middeltje op zijn baard heeft gebruikt waar jij een allergische reactie van krijgt
1. De lengte

Hoe langer de haren zijn, hoe minder recht ze uit zijn huid zullen steken. Als de haren namelijk kort zijn steken ze recht vooruit en zijn ze net een soort speldenkussen waar jij met je gezicht langs gaat. Auw. Als de haren echter wat langer zijn hebben ze meer de kans om te gaan hangen en zijn de uiteindes van de haren naar beneden gericht. Dit betekent dat als jij er met jouw gezicht langs komt, je alleen de lengte/ zijkant van de haren raakt en niet de uiteindes.

Oplossing:

Of hij laat zijn baard staan, of hij scheert het eraf. Stoppels gaan je hoe dan ook knalrood maken.

2. Laatste scheerbeurt

Als hij zijn haren net heeft bijgewerkt zijn alle puntjes weer vlijmscherp. Je kunt het vergelijken met een slijpen van een potlood. Als je de het potlood net hebt geslepen is het uiteinde vlijmscherp. Nadat je het potlood ook maar één keer hebt gebruikt is de punt al botter. Misschien denk je nu, maar een baard ‘gebruik je niet’. Denk dan aan je laatste knipbeurt. In de dagen net na je knipbeurt zie je goed dat je punten zijn geknipt. Hoe langer je knipbeurt geleden is, hoe minder je de rechte lijnen van de schaar ziet. Haarpunten vervormen aan de uiteindes. Ook bij zijn baard. Ze worden na drie à vier dagen zachter.

Oplossing:

Scheerbeurten zijn onvermijdelijk, helaas. Vraag hem of hij een beetje rustig aan kan doen tot zijn baard weer wat zachter is. Zie je hem niet iedere dag maar twee keer per week? Geef aan dat je last hebt van irritatie als hij zichzelf net heeft geschoren en vraag hem om het volgende keer direct na jullie date te doen. Als je hem daarna weer ziet heb je er geen last van.

3. Hoevaak

Dit hangt samen met hoelang het geleden is. Zoals we net uitlegden krijg je last als hij zich net heeft geschoren. Als hij zich iedere dag scheert zul jij vaker irritaties hebben dan wanneer hij zich één keer in de drie weken scheert. We zijn er tevens nog niet over uit of je haren nou dikker worden als je het vaker scheert. Sommige onderzoeken beweren van niet maar wij als vrouwen beweren vaak van wel. Dit zou dan ook voor hem moeten gelden.

Oplossing:

Vertel tegen hem dat als hij zich scheert, jij huidirritatie door zijn baard krijgt. Overleg of het echt nodig is om het zovaak te scheren of dat het ook een soort gewoonte is voor hem.

4. Soort haar

We weten allemaal dat er verschillende soorten haren bestaan. Vaak zijn baardharen wel harder dan de haren op zijn hoofd. Er is ook verschil tussen mannen. Zo heb je dikke harde haren maar ook wat dunnere zachtere haren. En we weten allemaal dat donshaartjes veel fijner voelen dan de haren van bijvoorbeeld een zwijn.

Oplossing:

Je kunt het soort haar niet veranderen helaas. Je kunt hem wel vragen zijn baard af en toe met conditioner te wassen, daar worden zijn baardharen zachter en soepeler van. Je hebt ook speciale baardolie die de haren zachter maakt.

5. Middeltjes

Gebruikt hij al een spulletje in zijn baard? Dan kan het zijn dat je daar allergisch voor bent. Baardolie dat zijn haren zachter maakt kan een geïrriteerde reactie op jouw huid geven natuurlijk. Helemaal als je al een gevoelige huid hebt.

Oplossing:

Vraag hem of hij een middeltje gebruikt in zijn baard en test vervolgens als hij het niet meer gebruikt of je irritatie dan minder wordt of zelfs helemaal verdwijnt.

Overige tips voor hem

  • Scheer je onder de douche. Door de hete stoom worden de haren zachter en zijn ze makkelijker weg te scheren
  • Zorg voor een goed scheerapparaat of goede scheermesjes. Ga voor kwaliteit. De makers van kwalitatief goede scheerapparaten en/ of mesjes houden ook rekening met vrouwen. Daardoor worden de mesjes zo ingesteld dat je baard zo zacht mogelijk wordt

Wat kun jij als vrouw doen bij irritatie?

Hierboven gaven we al meerdere tips voor hem. Conditioner bijvoorbeeld om zijn haren zachter te maken en minder scheren of zijn haren langer laten groeien zodat het minder prikkelt. Als hij nergens naar luistert of niets helpt, en het is wel de liefde van je leven, zul jij wat tegen die irritatie moeten doen. Niets vervelenders dan een ringbaardje van geïrriteerde bultjes als je nét dat belangrijke gesprek hebt met je baas of een killer van een selfie wil nemen zonder filter.

Voorkomen: Moisturizen

Zorg dat je huid goed gehydrateerd is en in een optimale staat. Als je huid namelijk al geïrriteerd is, of heel droog, zul je sneller uitslag krijgen. Vergeet niet je crème op te doen, zowel ‘s ochtends als ‘s avonds en wees er niet laks mee. Zeker met dit winterse weer heeft je huid extra voeding nodig en dat krijgt ie helaas niet van de sneeuw en regen.

Behandelen: Aloë Vera

Aloë Vera staat erom bekend je huid tot rust te laten komen en irritaties te verminderen. Aloë Vera helpt daarom erg goed in dit soort gevallen. Is de huid rondom je mond helemaal rood? Pak gerust een flinke dot van de Aloë Vera (crème) en smeer het direct erop. Het heeft een verzachtende werking.

Behandelen: Kamille thee

Maak een kamille theezakje nat en leg ‘m op je geïrriteerde huid. Even erop laten zitten en dan zou je irritatie verminderd moeten zijn. Ook kamille heeft een verzachtende werking en zorgt ervoor dat de irriteerde eerder wegtrekt. Je kunt natuurlijk ook een crème kopen met kamille als hoofdingredient.