Inga Stoit
Inga Stoit Beauty en Style 6 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit is de reden waarom je misschien meer haaruitval hebt dan normaal

We kennen allemaal het moment waarop we onze haren gewassen hebben en helaas achter ons een doucheputje vol met haren zien. Het is normaal om elke dag zo’n 50 tot 100 haren te verliezen. Maar we hebben natuurlijk liever niet dat het er nog meer worden, wat helaas soms wel het geval is bij haaruitval.

Soms trekken we zelfs bossen met haren uit ons hoofd en in het ergste geval kunnen vrouwen zelfs kale plekjes krijgen. Heb jij last van haaruitval en weet je niet wat je ertegen kunt doen? Lees dan verder.

Wat te doen bij haaruitval

Zoals je hierboven al gelezen hebt is het normaal om elke dag zo’n 50 tot 100 haren te verliezen. Dus als je best wat haren in je borstel ziet zitten is dit niet gelijk een reden tot paniek. Er is wel reden tot ‘paniek’ wanneer je gedurende dag wel erg veel haar verliest. Hoe kan dit? Overmatige haaruitval kan het gevolg zijn van bepaalde fysieke, emotionele of psychologische stressfactoren in het lichaam. Haaruitval vindt meestal zes tot twaalf weken na een verontrustende tijd plaats.

Enkele redenen voor haaruitval kunnen zijn:

– Gewichtsverlies
– Ziekte
– Verandering in dieet
– Nieuwe baan
– Scheiding of break-up
– Zwangerschap of bevalling
– Overlijden van een geliefde
– Hormonale anticonceptiva
– Emotionele shock of trauma
– Ijzer tekort
– Spanning
– Seizoenswisselingen (vooral de late zomer tot de herfst)

Zo kun je haaruitval verminderen

Als je last hebt van haaruitval zijn er een aantal stappen die je kunt ondernemen om het probleem aan te pakken:

1. Haarverzorging
Regelmatige verzorging van de hoofdhuid is belangrijk om de groei te stimuleren en haaruitval te verminderen. Scrubben en goed hydrateren kunnen helpen. Een voedend serum kan ook behulpzaam zijn.

2. Hoofdhuidmassage
Hoofdhuidmassages lijken misschien pure verwennerij maar studies hebben aangetoond dat massages de gezondheid van je hoofdhuid aanzienlijk verbeteren en de conditie van je haar kunnen verbeteren.

3. Stressvermindering
Uiteraard is dit veel gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar het is toch echt waar, als je je stressfactoren aanpakt dan kun je daarmee ook je haarverlies aanzienlijk terugdringen.

Wil je minder vaak je haar wassen? We leren het je met dit stappenplan

4. Supplementen
Biotine is een stofje uit de B vitamine familie, deze stof is puur voor onze haren. Het kan daarom helpen om een supplement met Biotine te slikken.