Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Life 14 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Doei, krampen en moodswings! Deskundige legt uit welke voeding je menstruatieklachten vermindert

We kunnen er niet omheen: je menstruatie kan behoorlijk wat impact hebben. Van vervelende krampen tot een onverklaarbare trek in chocolade, het lichaam lijkt een eigen wil te hebben tijdens je menstruatie. Wist je dat wat je eet tijdens de menstruatie een grote rol kan spelen de hevigheid van je menstruatieklachten?

Voedingsdeskundige Kiki Lahuis van Green Chef legt uit met welke voeding jij je een stuk beter voelt tijdens that time of the month. Uit onderzoek van Green Chef blijkt dat maar 7% van de Nederlandse vrouwen zich bewust is van het belang van de juiste voeding rondom de menstruatie. Tegelijkertijd weet een kwart van de vrouwen dat ze meer trek in ongezond eten krijgt (24%). Slechts 2% van de vrouwen houdt in die periode echter rekening met haar voeding

Deze voeding vermindert je menstruatieklachten

Ongesteld zijn is geen pretje. Maar door deze dingen te eten, voel jij je net wat beter.

1. Ijzerrijk voedsel
Ijzer is essentieel voor de vorming van rode bloedcellen en het transporteren van zuurstof door het lichaam. Het consumeren van voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer helpt om de ijzerniveaus op peil te houden en bloedarmoede te voorkomen. Voorbeelden van ijzerrijke voedingsmiddelen zijn vlees, vis, peulvruchten en groene bladgroenten.

2. Vezelrijke voeding
Vezelrijk voedsel is belangrijk om constipatie te voorkomen, wat een veelvoorkomend probleem kan zijn tijdens de menstruatie. Genoeg water drinken en voldoende vezels helpen de spijsvertering te reguleren en bevorderen een gezonde darmfunctie, wat kan helpen bij het verminderen van ongemak en een opgeblazen gevoel. Producten met veel vezels zijn bijvoorbeeld: appels, lijnzaad of bulgur. 

3. Voeding met een hoog magnesiumgehalte
Magnesium kan helpen bij het verminderen van menstruatiekrampen, omdat het de spieren ontspant en de zenuwfunctie ondersteunt. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium kunnen dus helpen bij het verlichten van ongemak tijdens de menstruatie. Goed nieuws is dat naast groene groenten en schaaldieren, pure chocolade met tenminste 70% cacao ook een hoog magnesiumgehalte bevat. Per 30 gram pure chocolade bevat het 30 mg magnesium, wat gelijkstaat aan 8% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. 

4. Calciumrijke voeding
Calcium is belangrijk voor de gezondheid van botten en spieren, en het kan ook helpen bij het verminderen van krampen tijdens de menstruatie. Vrouwen kunnen calciumrijke voedingsmiddelen zoals kaas, broccoli of amandelen eten om de calciumniveaus in het lichaam op peil te houden en de symptomen van menstruatiekrampen te verlichten.