Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Love & Seks 14 nov 2015
Leestijd: 4 minuten

4 redenen waarom het nu écht tijd is om nooit meer terug naar je ex te gaan

Een relatie verbreken is verschrikkelijk. Er komt vaak veel pijn, frustratie, woede en verdriet bij kijken. En ondanks dat het om een reden is geëindigd hebben we allemaal zo’n ex waar we altijd naar terug blijven gaan. Mocht je die neiging hebben, lees dit artikel wat je ervan zal weerhouden om precies de juiste redenen. Die ene ex, die altijd wel in je gedachte oppopt uit het niets. We kennen het allemaal. Vaak is het een ex waarmee je tijdens je relatie diepe dalen hebt gekend maar ook hoge pieken. Of een ex waarmee het eigenlijk te vroeg is uitgegaan. Of waarmee het gewoon ontzettend fijn was en nu je alleen bent je zijn liefde mist. Hoe dan ook, het is heel verleidelijk om terug te gaan naar een ex.

Je kent die persoon immers door en door. Jullie hebben samen heel wat dingen beleefd, gelachen, gehuild, en ontzettend veel leuke dingen gedaan. En die leuke dingen ben je geneigd te onthouden en de slechte dingen te vergeten. Maar hold up, het is niet voor niets uitgegaan toch? Misschien werkte het niet tussen jullie, had hij een ander, of was jij er klaar mee. Hoe dan ook, het is uitgegaan.

Ga niet terug. Doe het niet. Voor iedereen die het ooit heeft gedaan, het van plan is om te doen, of denkt dat het ooit zal gebeuren. Dit is precies de reden waarom je beter weg kunt blijven van je ex:

1. Hij weerhoudt je ervan de juiste man te ontmoeten

Ja dat lees je goed. Zoals we net al zeiden, je bent niet voor niets bij hem weggegaan of het is niet voor niets uitgegaan. Als je naar hem teruggaat zet je feitelijk weer een stap in het verleden met je voeten. Je blijft hangen in iets wat al is geweest. En daardoor zul je oogkleppen ophebben als die nieuwe man voor je neus staat die jou wel eens heel gelukkig zou kunnen maken.

Terugggaan naar je ex kan in het begin namelijk heel fijn zijn. Maar het gaat hoe dan ook verkeerd aflopen. En dan heb je tijd verknoeid. En natuurlijk, je hebt uitgevonden dat je ex het écht niet is. Maar wist je dat stiekem na de eerste keer ook niet al? Kom op girl, de wereld heeft niet een handvol maar een landvol mannen en zoals The Weather Girls zongen: ‘It’s raining men’ HALLELUJAH.

2. Als jullie voor elkaar bestemd waren dan had het wel gewerkt

Ja inderdaad. Als jullie écht bij elkaar horen zoals Yin & Yang, Jip & Janneke of als Ben & Jerry dan waren jullie nu nog steeds verschrikkelijk verliefd geweest. Dan lag je nu nog steeds in z’n armen en was er geeneens sprake geweest van uit elkaar gaan. Dan hadden jullie een moeilijkere tijd overleefd, ruzies uitgepraat, gecommuniceerd en er nooit aan gedacht om je spullen te pakken.

Besluiten uit elkaar te gaan is namelijk een vreselijk besluit en dat heb je niet zomaar genomen. Jullie waren er klaar mee, konden niet meer doorgaan, het vuur was gedoofd. Dat vuur gaat gewoon echt niet zomaar weer aan. Helaas.

3. Het is niet goed voor je eigenwaarde

Lieve schat, hij heeft je pijn gedaan. Je bent gekwetst geweest, voor hem door het stof gekropen, tranen hebben gevloeid. Je hebt je eenzaam gevoeld. Je hebt buikpijn gehad van dingen die gebeurden. Als je teruggaat naar die persoon dan kun je jezelf ervan overtuigen dat het echt de goede beslissing is.

En misschien voelt het even goed, maar uiteindelijk als hij je nog een keer pijn doet zul je jezelf aan staan te kijken in de spiegel en niet happy zijn met jezelf. Omdat je heel goed beseft dat jij jezelf weer in deze positie hebt gebracht. Het is niet zijn schuld, hij is nog steeds dezelfde persoon. En ook al doet hij het jou aan, jij hebt hem terug genomen. Maar het leven is te kort om je niet happy te voelen over en met jezelf. Alsjeblieft zorgt dat hij die lach niet nog langer van je gezicht weerhoudt.

4. De break-up zal altijd tussen jullie in blijven staan

Misschien ben jij één van de ‘gelukkigen’ die het na een break-up nog tien jaar met hem volhoudt. Of misschien wel twintig. Maar die break-up zal altijd tussen jullie in blijven staan. Het is namelijk één van de heftigste dingen die jullie samen hebben meegemaakt. Het is heel makkelijk om die break-up bij een ruzie weer te gebruiken: ‘Maak het dan nog een keer uit kl**tzak’, ‘wát een vergissing, we hadden nooit meer samen moeten komen’ of ‘ik ben al eerder zonder jou geweest, dat red ik nog wel een keer’. Snap je waar we heen willen? Deze opmerkingen zijn sneren die de ander ontzettend kwetsen. Maar ze liggen bij jullie wel continu bij iedere ruzie op het puntje van jullie tong. Geschiedenis samen = bagage = problemen.

Hou de deur dicht. Echt.