Inga Stoit
Inga Stoit Nieuws 9 mei 2018
Leestijd: 3 minuten

Wel of niet feliciteren als je ex jarig is? Deze tips redden je uit deze ingewikkelde situatie

Je ex is jarig. Moet je hem nou wel of niet feliciteren? Het blijft lastig. Natuurlijk is niet iedere break-up te vergelijken, maar toch kunnen we jou helpen met dit dilemma. Bedenk van te voren goed wat jij met het berichtje wil bereiken. Hiep hiep hoera, je ex is jarig. En wat nu? Stuur je een whatsappje, een kaartje, een handkus of niks?

Hem niet feliciteren is onaardig en hem wel feliciteren maakt de situatie ingewikkelder. Je wil ook weer niet dat hij er iets achter gaat zoeken en misschien denkt dat je hem terug wil. Stel jezelf de volgende 5 vragen en baseer je keuze daarop.

1. Waar hoop je op?

Ben je oké met jullie breuk of wil je hem stiekem terug? Als de liefde tussen beide niet voorbij is, is dit een goed moment om hem te berichten. Maar wanneer jij hem bedrogen hebt met zijn beste vriend en hij jou bloed wel kan drinken, is dit wellicht niet het beste moment.

Er bestaat natuurlijk ook een kans dat hij jou terug wil (zonder het vreemdgaan dan). Je kan hem vriendelijk feliciteren maar verder hoef je niet al te veel op hem in te gaan, dan krijgt hij de hint als het goed is wel door.

2. Is het wel afgesloten voor jou?

Hij is jarig en daardoor denk je terug aan jullie gezamenlijke tijd. Wanneer je jullie relatie nooit volledig afgesloten hebt, kan een WhatsAppje aan hem je opnieuw in de ‘oude romance’ verleiding brengen.

Of: je ziet in dat het niet voor niks uit is. Je bent weer in contact met hem en dat is even raar als eerst. Hierdoor zie jij in dat jullie helemaal geen match zijn. Feliciteren, en weer doorgaan dus.

3. Romantiseer jij het verleden?

Wanneer er niemand is die jouw hart gestolen heeft, kom je vaker lastig over je ex heen. Fantaseren over hem doe je dan al snel. En een dag als zijn verjaardag is het perfecte contactmoment. Maar voordat je doorgaat in deze droom is het handig jezelf af te vragen waarom jullie ook al weer uit elkaar gingen. Jullie kunnen die mislukte relatie voortzetten, maar krijg je dan niet een kopie van eerst? Bedenk vooraf goed wat jouw felicitatie betekent.

4. Wil jij niet gewoon bevestiging?

Je feliciteert hem en hoopt een bericht terug te krijgen waaruit blijkt dat jij nog steeds de leukste bent. Je voelde je alleen en dat is hiermee opgelost. Klinkt lullig, maar waar. Die ego boost heb jij niet nodig. Woorden als: ‘Ik mis je, je bent nog steeds de leukste en etc.’ Ze zijn fijn, maar zoek dit niet bij een ex. Je maakt de situatie daarmee behoorlijk ingewikkeld en daar had jij waarschijnlijk geen zin in omdat je toch alleen maar bevestiging wilde.

5. Ben je over hem heen?

Last but not least en misschien nog wel de meest belangrijke: Ben je wel echt over hem heen? Als jij de dupe bent van een mislukte relatie (één die ook niet op te knappen is), waarom zou je jezelf dan opnieuw verdiet doen door je met hem bezig te houden? We snappen dat je geen bitch wilt zijn, door hem op zijn verjaardag te negeren, maar opnieuw verdrietig zijn wil jij ook niet.

Kies voor jezelf, het is immers uit tussen jullie. Mocht je over hem heen zijn en jullie zijn ‘cool’ met elkaar: Feliciteer, en ga weer verder. Zo makkelijk kan het zijn.