Yasmine Esser
Yasmine Esser Nieuws 10 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Aha! Dit is waarom je kriebels in je buik krijgt in een achtbaan of andere attractie

De een blijft in een attractiepark liever met beide benen op de grond staan. Maar voor een ander kunnen de achtbanen niet extreem genoeg. Dat gevoel in je buik als je naar beneden suist zorgt bij hen voor een verslaving, ze willen meer van die kick. Maar wat is dat eigenlijk wat je voelt in je buik?
Waarom krijg je kriebels in je buik in een achtbaan of andere attractie? Misschien is het niet het eerste waar je bij stil staat als je in de rij gaat staan voor nog een ritje in de achtbaan. Maar toch zijn het juist die kriebels waardoor jij nog een keer en nog een keer en nog een keer wil. De kriebels zijn verslavend.

Gelukkig hebben we eindelijk een antwoord op de vraag wat die kriebels dan precies zijn en hoe het komt dat je ze voelt. Het heeft alles te maken met de zwaartekracht.

Kriebels in je buik in een achtbaan

De Vlaamse wetenschapsfilosoof en fysicus dook dieper in op dit onderwerp en ontdekte dat het gevoel wordt veroorzaakt door je organen.

’De organen in onze buik liggen op elkaar en tegen elkaar aan. Die druk voelen we normaal gesproken niet. Als we vallen, hoog schommelen, of in een achtbaan zitten, is er tijdelijk niets dat ons tegenhoudt. We bewegen dan mee met de zwaartekracht. Die kracht zelf voelen we niet. Wel merken we dat iets er niet meer is: namelijk de tegendruk van de grond onder onze voeten en van de onderste organen die de bovenste tegenhouden. De zenuwen in de buik registreren normaal een constante druk, die nu wegvalt,’ schrijft ze op Eoswetenschap.eu.

Tijdens je achtbaanrit variëren de tegendruk en daarmee ook de hoeveelheid kriebels in je buik. Hoe steiler je naar beneden gaat, hoe meer kriebels. Handig om rekening mee te houden als je een volgende attractie uitkiest.

Laat je trouwens niet tegen houden door je leeftijd. Juist nu je volwassen bent zijn pretparken leuker dan ooit.

Iedere week alles over liefde, seks en relaties in je inbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief

[contact-form-7 id=”122608″ title=”Nieuwsbrief”]

Ps. Sla [email protected] in je adresboek op, anders mis je ons misschien.