Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Beauty en Style 7 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Deze fout wil je niet meer maken bij het kopen van skincare

Ben jij ook gevoelig voor een leuke verpakking van skincare? Wij in elk geval wel, maar laat de verpakking je niet misleiden. Er is namelijk één grote fout waar we nog veel te vaak intrappen als het om kopen en gebruiken van skincare aankomt.

De grootste fout die je kunt maken bij het kopen van skincare, is namelijk het niet lezen van de ingrediëntenlijst. Er zijn zo veel ingrediënten die je liever wilt vermijden voor het allerbeste resultaat. Dat er ‘clean’ of ‘organic’ op de verpakking staat, wil namelijk niet persé zeggen dat de ingrediënten die er in zitten ook echt goed voor jóúw huid zijn.

Pak de volgende keer als je in de drogist staat dus even je vergrootglas erbij en check de ingrediënten. Hieronder lees je welke ingrediënten je beter kunt vermijden, en waarom.

De volgende ingrediënten wil je liever vermijden in je skincare

1. Formaldehyde afgevende conserveermiddelen

Dat is een hele mond vol. Formaldehyde afgevende conserveermiddelen (in het Engels formaldehyde releaser) kunnen zorgen voor eczeem als je er allergisch voor bent, en zelfs als je níét allergisch bent raden we aan om op te passen met dit ingrediënt.

Als je op het label bronopol, DMDM-hydantoïne, diazolidinyl urea, imidazolidinyl urea of quaternium-15 ziet staan, dan kan je het product beter weer terug in het schap leggen.

2. Polyethyleenglycol

Polyethyleenglycol zien we vaak terug als verdikkingsmiddel in skincare. Dit ingrediënt kan super irriterend zijn voor je huid, en dat geldt niet alleen voor mensen met een gevoelige huid. Het liefste blijf je hier dus zo ver mogelijk vandaan.

Er is tegenwoordig ook plant based polyethyleenglycol dat gebruikt kan worden (wat minder irriterend is voor je huid), maar als dit niet specifiek in de ingrediëntenlijst staat dan kan je er eigenlijk vanuit gaan je met de heftige variant te maken hebt. Goed om op te letten dus.

3. Siliconen

Van siliconen worden jouw haren en huid zacht, en daarom zal je ze vaak in skincare en haarproducten vinden. Over het algemeen zijn siliconen niet gevaarlijk om te gebruiken, maar ze blijven wel op je gezicht zitten. En dat zonder dat de cyclische siliconen verzorgende eigenschappen bieden.

Vind je het handig om de precieze namen van de bovenstaande ingrediënten op een rijtje te hebben? In 2019 schreven we hier al een artikel over dat je kunt lezen als je hieronder op de link klikt. Niet alle bovenstaande ingrediënten to watch staan in deze lijst, maar je komt er al wel een stukje verder mee.

Wil je een perfecte huid? Dan wil je deze ingrediënten vanaf nu altijd vermijden in je skincare

mindbodygreen