Yasmine Esser
Yasmine Esser Beauty en Style 11 okt 2015
Leestijd: 2 minuten

Gelukkig! Zo kun je elastiekjes gebruiken zonder dat je haar blijvend beschadigt

We schrokken ons kapot toen we hoorden dat mannen met knotjes – a.k.a. hipsters – kale plekken op hun hoofd krijgen. Je haar omhoog is soms zo makkelijk en bovendien lekker bij het sporten. Moeten we bang zijn voor elastiekjes? En hoe doe je je haar in een staart zonder je lokken te beschadigen? In Amerika trokken dermatologen aan de bel, omdat steeds meer mannen die hun haar in een knot dragen, kalen plekken op hun hoofd krijgen. Dit type haaruitval wordt tractie alopecia genoemd. En ja, ook vrouwen kunnen er last van krijgen.

Je haar stijf naar achteren in een staart of knotje, te strak invlechten op de hoofdhuid, extensions, chemische behandelingen om je haar te ontkrullen: het is allemaal slecht voor je haar. Wisten we stiekem al wel. Maar dat je de haarzakjes blijvend kunt beschadigen en dat je zelfs kaal kunt worden? Dat was even slikken. Door het langdurig straktrekken van de haren worden de haarfollikels naar het oppervlak van de hoofdhuid getrokken en wordt de doorbloeding sterk belemmerd. Vaak begint het met kleine plekjes, daarom valt het niet direct op. Maar als je dan nog lang doorgaat met je haar vast te dragen, dan is de schade permanent. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd in het British Journal of Dermatology.

Oké, dan nu wat we er aan kunnen doen. Je haar los dragen is fijn en vrouwelijk, maar soms ontkom je gewoon niet aan een elastiekje. Daarom vroegen we Mika van Leeuwen, topkapper bij Rob Peetoom, hoe we elastiekjes kunnen gebruiken zonder je haar te beschadigen. Hij gaf ons drie tips, die we natuurlijk graag met jullie delen.

1. Gebruik telefoondraad elastiekjes

Ook wel cable elastic genoemd. Dit zijn plastic elastieken. Omdat ze zijn gedraaid – net als een ouderwets telefoonsnoer – glijden ze niet uit je haar, terwijl je het haaraccessoire er niet super strak hoeft in te draaien. Ideaal!

2. Kies voor elastiekjes zonder ijzer

Ook altijd last van haar dat afbreekt als je je haar weer los wilt maken? Zonder dat ijzeren stukje heb je daar veel minder last van.

3. Doe je haar niet te strak

Dan heb je nergens last van. Oef.