Iris Hoekstra
Iris Hoekstra Beauty en Style 17 aug 2016
Leestijd: 3 minuten

Geniaal! 7 x handige tips zodat je na het sporten niet je haar hoeft te wassen

Sporten is fijn. En we doen het meerdere keren per week. Maar eigenlijk is er ook een groot nadeel: je zweet. Ook in je haar. En dat willen we zo snel mogelijk wassen. Net wanneer je had besloten je haar minder te gaan wassen. Want eigenlijk is dit super schadelijk. Maar hoe houdt je na het sporten dan een frisse coupe? Wij geven je zeven tips. Shampoo verfrist en verwijdert het natuurlijke haarvet en overig vuil. Als je dit te vaak gebruikt, kan je haar uitdrogen en breken. En dat is niet wat je wil.

Stel, je hebt besloten je haar om de dag te wassen. En je vriendin vraagt of je mee gaat sporten. Terwijl je gister ook hebt gesport. Dit zou betekenen dat je het vanavond wéér moet wassen. En dat was niet de bedoeling. Maar wat doe je dan?

Voorbereiding is het halve werk. Zo ook bij het sporten. Tenminste, als je je haar naderhand niet wilt wassen.

Tip 1: Gebruik een zweetbandje

Met een zweetbandje kun je heel gemakkelijk je voorhoofd zweetvrij maken. Zo ook bij je haargrens. Het zorgt ervoor dat er zo weinig mogelijk zweet in je haar komt. Én je hoeft ook niet constant naar je handdoek te grijpen. Tijdens een groepsles bijvoorbeeld. Handig!

Tip 2: Doe je haar in een staart of knot

Sommige vrouwen dragen hun haar los als ze gaan sporten. En we geven ze groot gelijk. Het ziet er namelijk super fabulous uit. Maar echt handig is het niet. Ook niet wat betreft zweten. Doe je lokken liever in een staart of knot. Zo zorg je ervoor dat het zweet niet in de puntjes gaat zitten. Houd de hoeveelheid zweet in je haar minimaal.

Tip 3: Schaf een spiraalvormig elastiekje aan

Zweet is niet je enige haarvijand tijdens het sporten. Vaak als je een strakke staart of knot hebt ingehad en het elastiekje eruit haalt, heb je een gigantische bobbel. Je haar blijft gewoon staan in de vorm van het elastiekje. Het ziet er debiel uit en het enige wat je wilt is je haar wassen, zodat het weer in model zit.

Met een spiraalvormig elastiekje voorkom je dit. Het laat geen bobbel achter en zorgt ervoor dat je je haar na het sporten gewoon los kan dragen. Net alsof je het nooit vast hebt gehad.

Ook na het sporten zijn er een aantal trucs om ervoor te zorgen dat je haar er weer geweldig uit gaat zien.

Tip 4: Föhn het droog

Heb je nog een beetje vochtig haar na het sporten? Föhn het droog. Zo kun je je haar niet alleen sneller stylen, maar zorg je er ook voor dat het niet viezig aan de lucht opdroogt. Een vet bosje haar kun je zo gemakkelijk voorkomen.

Tip 5: Gebruik een goede droogshampoo

Toch last van vettig en slap haar? Gebruik dan een droogshampoo. Ze zijn er in allerlei varianten en geuren. Spray het goed door je haren. Bang dat je een stukje vergeet? Verdeel het in plukken met klemmetjes. Het beste is om de droogshampoo alleen bij je hoofdhuid aan te brengen (in de puntjes zorgt voor een stro-effect). Let op! Gebruik geen droogshampoo op nat haar. Dan kun je alsnog je haar gaan wassen.

Tip 6: Was alleen met water

Wil je je haar toch wassen? Doe dit dan bijvoorbeeld alleen met water. Zo worden je haren toch iets schoner maar komen ze niet in aanraking met de stoffen van shampoo.

Tip 7: Geef je haar een co-wash

Oftewel: was je haar met conditioner. Als je je haar vindt stinken, kun je er voor kiezen toch een beetje conditioner te gebruiken. Alleen in de puntjes. De voordelen hiervan? Je hebt minder droog haar en het wordt makkelijker om je haar te borstelen. Kies met name voor een conditioner zonder siliconen. Zo voorkom je dat je haar zwaar wordt.

Geen inspiratie voor een leuk sportkapsel? Lees dan: Lookbook: fantastische kapsels voor tijdens het sporten