Yasmine Esser
Yasmine Esser Love & Seks 13 aug 2016
Leestijd: 3 minuten

Waarom je de zin ‘je mag me altijd appen’ bij een break-up nooit meer wilt horen

Het is uit. Hij wil niet meer verder. De woorden werken op je in. Maar tegelijk lijkt het alsof je het nog niet helemaal door hebt. Hij ziet geen toekomst in jullie. En dan zegt hij het. De woorden: ‘je mag me altijd appen of bellen als je me nodig hebt’.
Het valt een beetje in de categorie ‘het ligt niet aan jou, het ligt aan mij’. En: ‘we kunnen toch vrienden blijven’. Maar toch is ‘je mag me altijd appen’ nog veel erger.

Natuurlijk ligt het meestal niet aan jou als het uitgaat. Het ligt eraan dat jullie toch niet zo goed bij elkaar passen als jullie hadden gedacht. En vrienden blijven, ja, misschien. Ooit. Maar ‘je mag me appen’, slaat alles.

Voordat hij de zinnen uitsprak. Voordat hij je leven op z’n kop zette. Voordat hij er een einde aan maakte. Voor dat alles, was hij jouw persoon. Jullie waren lovers en maatjes. Jullie deelden het bed, maar ook het leven. Als er iets was, wist hij dat als eerste. Jullie waren er voor elkaar.

Is het gemeend?

Maar nu het uit is en hij zegt ‘je mag me altijd appen’, vraag je je af of hij het meent. Wil hij echt dat je hem appt hoe slecht je je voelt? Dat je dagen donker zijn, omdat het uit is?

Wil hij echt dat je hem laat weten dat je een slechte dag had op werk, je moeder weer irritant doet en je beste vriendin dezelfde jurk heeft gekocht terwijl ze wist dat jij ‘m aan wilde doen naar dat ene feestje? Wil hij dat echt? Of zegt hij het alleen maar om zijn geweten te sussen?

Toestemming die je niet nodig hebt

En aan de andere kant: hoezo geeft hij toestemming dat je hem mag appen? Je voelt je boos, verontwaardigd en opstandig als je er aan denkt. Want je bepaalt toch zeker zelf wel wie je appt.

Maar bovenal: je hebt ruimte nodig. Hij was de man waar je een toekomst mee dacht te hebben. Je dacht dat jullie samen een leven zouden opbouwen. Je zag het helemaal voor je. Jullie tweetjes.

Maar nu moet je je hele toekomstbeeld bijstellen. Alles waarvan je dacht dat het waar was, is ineens totaal anders. Dat is moeilijk. En het doet gruwelijk veel pijn.

Het is beter om hem niet te betrekken bij het proces van over hem heen komen. Want je ‘mag’ dan misschien wel contact met hem opnemen, beter zul je je waarschijnlijk niet echt voelen als je hem vertelt dat je liever niet meer je bed uitkomt ‘s ochtends.

En seks met je ex. Och, zo verleidelijk, maar dat is écht een slecht idee. Van seks ga je namelijk het hormoon oxytocine aanmaken en dat zorgt er alleen maar meer voor dat je bij hem in de buurt wilt zijn.

Breng tijd door met je vriendinnen

Klaag steen en been over je ex bij je vriendinnen. Ga leuke dingen doen. Zoek afleiding. Luister zielige muziek als je wilt. Neem een rebound. En op een dag zal alles beter zijn.

Op een dag zal je geen behoefte voelen om je ex te appen. Maar als je hem toevallig tegenkomt zal het oké zijn. En dan app je hem misschien wel. Niet omdat het ‘mag’ of omdat je hem ‘nodig hebt’. Nee, omdat het voorbij is en je dat oké vindt. En dan is het goed.

Heb je iets gehad aan dit artikel? Dan wil je dit misschien ook lezen: Zo kom je sneller over je ex heen volgens de wetenschap