Joke-Jiers Botma
Joke-Jiers Botma Life 19 aug 2016
Leestijd: 5 minuten

Twijfelkonten opgelet: de voor- en nadelen van een studentenvereniging

Je gaat dit jaar beginnen met studeren of misschien studeer je al een aantal jaar. En het idee om lid te worden van een studentenvereniging spookt al enige tijd in je hoofd. Want het kan zowel een verrijking als een beperking zijn. Wij zetten daarom voor jou de voor-en nadelen op een rijtje zodat je de juiste keuze kan maken. Uiteraard is welke keuze je ook maakt goed. En heeft elk nadeel heeft z’n voordeel en andersom. Bovendien ervaart iedereen het net weer een beetje anders. Maar als we je dan tóch mogen adviseren dan belichten we het graag van twee kanten:

Waarom je je nú wilt inschrijven

1. Je leert heel veel nieuwe mensen kennen

Als je in een nieuwe stad gaat studeren is de kans groot dat er nog niet zoveel mensen kent. En door lid te worden van een studentenvereniging is in één klap je sociale leven uitgebreid. Je leert heel veel nieuwe girls en guys kennen die allemaal ergens iets met je gemeen hebben, namelijk saamhorigheid. En er is altijd wel iemand die iets aan jouw leven kan toevoegen.

2. Je hebt áltijd iets te doen

Lig je op de bank en verveel je je? Dan bel je even een dispuut of clubgenootje op om af te spreken. Er is namelijk altijd wel iemand van de studentenvereniging die zin heeft om het terras op te gaan, een biertje te drinken of samen te chillen. Want samen is altijd gezelliger dan alleen. Je hoeft nooit meer ´bang´ te zijn dat je eenzaam op je studentenkamertje de avond doorkomt.

3. Gala´s, blind date diners en dispuutavonden

Studentenverenigingen staan er om bekend om heel veel leuke dingen die georganiseerd worden. Zo zal je elk jaar een gala hebben waar je uiteraard de leukste jongen voor uitnodigt. Maar ook blind date diners die hilarisch gezellig zijn en álle leuke avonden met je dispuut of club. Je maakt veel memorabele momenten mee en je kan elke keer weer uitkijken naar the new big thing.

4. Altijd feest

Altijd, elke dag, het hele jaar door. Je kan gerust elke avond gaan drinken, beter gezegd, dat wordt een beetje van je verwacht. Als je van feest houdt kan je je lol helemaal op bij een studentenvereniging. Niemand zal je gek aankijken dat je wéér dronken bent, zij zijn namelijk ook dronken. Vrijheid blijheid en er is geen limiet op alcohol. Olé.

5. Je bouwt hechte vriendschappen op

Vraag iemand die lid is geweest van een studentenvereniging en zij zal je vertellen dat ze nog steeds vriendinnen is met de meisjes van toen, zelfs als ze nu al vijftig of zestig jaar oud zijn. Doordat je heel veel met dezelfde groep doet, leer je elkaar door en door kennen. En doordat je zoveel dingen samen meemaakt is de kans groot dat die meiden nooit meer uit je leven gaan. Een geschenk voor het leven.

6. Een groot netwerk voor later

Van oudsher waren studentenverenigingen ´bedoeld´ voor het uitbreiden van je netwerk. Al wordt dat tegenwoordig misschien niet meer zo benadrukt, het is nog steeds aan de orde. Doe er je voordeel mee en voordat je het weet heb je de baan te pakken waar je altijd al van droomde.

Waarom je er nog een nachtje over wilt nadenken

1. Verplichtingen

Lid worden van een studentenvereniging vraagt veel van je. Er wordt namelijk verwacht dat je er altijd zal zijn. Op elke borrel en elk feestje, ook als je een keertje niet zoveel zin hebt of tijd hebt. In dat opzicht heb je veel verplichtingen en dit kan er soms voor zorgen dat je je niet helemaal vrij voelt in je keuzes. Helemaal lastig als tentamens eraan komen of je nog een paper moet inleveren.

2. Je zit heel erg in ´het wereldje´

Zoals we al eerder benoemden kan lid worden van een vereniging een verrijking zijn, maar tegelijkertijd ook een beperking. Je hebt dan misschien wel heel veel mensen om je heen, maar allemaal zijn ze lid van dezelfde studentenverenigingen en maken ze dezelfde dingen mee als jij meemaakt.

Dit schept een band, maar tegelijkertijd kan je daardoor ook verdrinken in ´het wereldje´. Terwijl je misschien ook behoefte hebt aan andere mensen om je heen die iets totaal anders in hun leven doen.

3. Je kiest niet je ´eigen vriendinnen´

Oké dit klinkt een beetje zwaar, maar je dispuut of club wordt niet alleen gevormd naar jouw wensen. En daarom zal je geregeld tijd moeten doorbrengen met mensen waar je misschien wel helemaal geen zin in hebt. Je sociale leven wordt voor een groot deel bepaald door jouw dispuut of club, vooral de eerste jaren en daardoor ook door díe mensen.

4. De ontgroening

Bereid je voor op een aantal weken waarin je waardigheid als mens verleden tijd is. Je zult dingen moeten doen die wellicht helemaal niet bij je passen of waar je je niet goed bij voelt. Als je er niet van houdt om te doen wat een ander wil en er niets voor voelt om een week niet te mogen douchen, smerige dingen te moet eten, en voor alles uit te worden gemaakt, dan is dit niet aan jou besteedt.

5. Héél vaak brak

Want je gaat elke avond drinken en hoogstwaarschijnlijk betreft dit vaak kannen bier. Je zult de aankomende jaren vaker brak zijn dan fris en fruitig. En deze gezellige biertjes zullen niet alleen voor barstende hoofdpijn en een schorre stem zorgen maar ook voor een paar kilo (lees: vijf tot tien kilo) extra. Als je veel waarde hecht aan je bikini body en gezonde levensstijl dan trek je die pasta´s en biertjes nog geen maand.

6. Je relatie kán in zwaar weer komen

We willen uiteraard niet generaliseren, want er zijn genoeg (oeps, misschien twee per jaar) die het wel overleven. Maar als jij nou de man van je dromen hebt leren kennen en het liefst voor altijd met hem blijft, dan kan lid worden daar een beroep op doen. Want je zult worden omringd door hitsige hengsten, gala´s af gaan en mee doen aan blind date diners. Uiteraard kan je die ook overslaan, maar dat is dan ook weer nét jammer. Tenzij de man van je dromen ook bij dezelfde vereniging komt uiteraard.

Kortom, als je lid wordt, is je studententijd sowieso een ervaring die je nooit meer vergeet. Word je het niet, dan zul je soms jaloers kijken naar alle gezellige etentjes en events die georganiseerd worden, maar wel meer tijd voor jezelf en je eigen vriendinnen hebben. Succes!

Wel of niet lid, dit is héél herkenbaar in je studententijd:
Deze 21 dingen heeft écht elke studente meegemaakt