Emma Toussain
Emma Toussain Haar 10 okt 2021
Leestijd: 4 minuten

Jouw haar sneller laten groeien? Zo doe je dat!

Menig vrouw droomt van een vol, lang haar. Helaas is niet iedereen van nature gezegend met zo’n bos en sommigen moeten hier wat extra moeite voor doen. Er zijn talloze tips te vinden op het internet, maar wat werkt nou echt om je haar gezonder te maken én dus sneller te laten groeien?

Wij zoeken het voor je uit.

Voeding voor beter haar

Als je denkt dat je je haarproblemen alleen maar kunt oplossen met dure shampoos en maskers, moeten we je helaas teleurstellen. Natuurlijk kan een goede shampoo helpen, maar je zal eerst moeten beginnen met aanpassen van je voedingspatroon.

Je haar kan pas op een gezonde manier groeien, als jijzelf ook gezond bent. Dit betekent dat het belangrijk is dat je op je voeding let. Het is daarom belangrijk dat je genoeg vitaminen en mineralen binnen krijgt. De belangrijkste voedingsstoffen en vitaminen zijn: vitamine A, B, C en E, foliumzuur, biotine, calcium, zink en omega-3 vetten. Mocht je denken: “waar vind ik dat allemaal in terug?!” Denk bijvoorbeeld aan zalm, groenten, bonen, noten, kip, eieren, oesters, wortels en avocado.

Ook kun je er voor kiezen om haarvitaminen in te nemen. Tegenwoordig zijn hairgummy’s erg populair omdat je ze elke dag in kunt nemen en omdat ze lekker slapen. In deze gummy’s zitten vaak stoffen zoals Biotine en vitamine A, C en E. Zou je dit wel eens willen proberen? Kijk dan bijvoorbeeld bij Douglas. Hier hebben ze een assoritment aan hairgummy’s.

Ah-mazing Hair Vitamins Biotin suikervrij

Pré-shampoo, shampoo en conditioner

Een pre-shampoo gebruik je voordat je je haar wast met normale shampoo. Dit is niet met als doel schoner worden van je haar, maar om je haar te beschermen tegen eventuele was-schade.

Sommige shampoo’s kunnen je haar erg uitdrogen waardoor het juist nog gevoeliger is om af te breken. Daarom is het ook erg belangrijk om te kijken naar wat voor shampoo je gebruikt. Kijk bijvoorbeeld naar shampoo’s zonder sulfaten en parabenen. Ook shampoo’s met citrusgeur/ingrediënten kunnen snel uitdrogend werken.

Conditioner maakt ons haar zacht, daarom is het een erg fijn product. Maar pas op dat je niet te veel conditioner gebruikt. Dit resulteert vaak in zwaar, futloos haar. Tip: gebruik conditioner alleen in de punten, zodat het niet in aanraking komt met je hoofdhuid. Zo wordt je haar op de juiste manier versterkt brengt het een soort beschermlaag aan om je haarschubben zodat het niet afbreekt.

Haar olie-en maskers

Naast de juiste shampoo en conditioner, is het belangrijk om je haar aanvullend te verzorgen. Vooral als je geverfd haar hebt is dit goed om te doen omdat je haar dan sneller uitdroogt. Als je een keer in de week een haarmasker gebruikt voor extra voeding kom je al een heel eind! Laat dit masker minimaal 10 minuten inwerken voor het beste resultaat. Haarolie kan je gebruiken voor of na het wassen. Voor het wassen laat je het eventjes intrekken en spoel je het uit en vervolg je met je normale wasroutine.

Als je haarolie op droog haar aanbrengt na de styling zorgt het voor extra gevoed en stralend haar.

Haaraccesoires

Als jij de juiste haaraccesoires gebruikt zal het minder snel afbreken en dus gezond blijven. Droog jij je haar vaak af met een handdoek? Niet doen! De vezels van de handdoek zijn ruw en zorgen voor schade aan het haar. Gebruik hiervoor een speciale haar-handdoek. Deze zijn minder schadelijk en ze zijn extra waterabsorberend.

Let op met hitte: een föhn of krultang op standje maximaal helpt om het werk sneller gedaan te krijgen, maar is ook extra schadelijk voor je lokken. Gebruik daarom altijd hittebeschermers in het haar als toch besluit je haar te föhnen of te krullen.

Daarnaast is, zoals in veel situaties, stress een boosdoener. Haaruitval wordt vaak verergerd door stress, dus zorg dat je genoeg rustmomenten pakt. Een keertje vaker op tijd naar bed, een powernap tussen de middag of een zen-momentje (mét haarmasker?) en een leuke serie zorgen al voor heel wat stressvrije momenten.

Kappersbezoek

Mocht je het lastig vinden om zelf een haarroutine te ontwikkelen, kan je ook af en toe langs bij de kapper. Vaak bieden ze verschillende behandelingen aan om je haar te verstevigen. Ook krijg je er dan vaak een hoofdmassage bij, iets wat ook goed is voor je haar 😉