Steffi Rijnders
Steffi Rijnders Beauty en Style 19 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Fan van Haarlemmerbruin? Het blijkt toch niet heel erg goed te zijn voor je huid

Wie in de zomer lekker bruin wil worden, zal het goedje Haarlemmerbruin vast wel kennen. Op TikTok zien we het middeltje met regelmaat voorbijkomen en mensen zweren erbij dat ze er binnen no time bruin van worden. Ondanks dat veel mensen het gebruiken en het ook echt lijkt te werken, is het goedje helemaal niet zo goed voor je huid.

Haarlemmerbruin

Haarlemmerbruin is een olie dat zowel zonder SPF als met SPF twintig verkrijgbaar is. Door deze olie zou je binnen no time bruin worden. Het is dan ook aan te raden om het in combinatie met zonnebrand te gebruiken. Haarlemmerbruin is een olie op basis van olijf, kokos, amandel, sesam, bergamot en lavendel die je huid in 3 uur diepbruin kan maken. De olie wordt vloeibaar in de warmte en bevat geen conserveringsmiddelen. Het wordt op traditionele wijze gefabriceerd uit zorgvuldig geselecteerde natuurlijke grondstoffen. Althans, dat staat op de site en de verpakking van Jacob Hooy Haarlemmerbruin. Wij hebben net even iets meer research gedaan en kwamen erachter dat er toch een aantal stoffen inzitten die niet per se goed zijn voor je huid…

Grotere kans op een slechte huid

In veel zonnebank studio’s worden niet professionele zonnebankcrèmes verboden omdat dit slecht is voor de ligplaten. In deze crèmes en dus zo ook in Haarlemmerbruin zit volgens verschillende zonnestudio’s de stof paraffine verwerkt. Hoewel dit ingrediënt niet op de verpakking vermeld staat is dit wel in de olie terug te vinden. Het eerste ingrediënt, lanolin is namelijk een mengsel van wolvet en vaseline.

Vaseline bestaat uit koolwaterstoffen, waaronder de stof paraffine. Dit is de goedkoopste grondstof die uit aardolie wordt gewonnen en dit zou vergelijkbaar zijn met kaarsvet. Als kaarsvet warm wordt smelt het en als het weer afkoelt wordt het hard. Hierdoor kunnen je poriën verstoppen en is de kans op een slechte huid groter.

Niet voor dagelijks gebruik

De stof kan in sommige gevallen ook geen kwaad. Paraffine zit namelijk vaak verwerkt in producten om een droge huid, eczeem of psoriasis te behandelen. Maar vaak mag je deze producten niet te lang en te vaak gebruiken. De stof verstoord namelijk de natuurlijke vetlaag die zowel een vette huid als droge huid nodig heeft.

Als je Haarlemmerbruin in de zomer dus dagelijks gebruikt, wordt je huid hier afhankelijk van. Dit werkt hetzelfde als een lippenbalsem verslaving en dat wil je natuurlijk niet veroorzaken. Als je de Haarlemmerbruin slechts enkele keren smeert kan het dus niet zo veel kwaad, maar het goedje is dus niet voor iedereen weggelegd en pas dus wel op met de hoeveelheid die je smeert. Bovendien is het al helemaal niet aan te raden als je last hebt van van acné.

Badpakken zijn helemaal hot! Dit zijn de 10 meest sexy exemplaren