Iris Hoekstra
Iris Hoekstra Life 4 aug 2016
Leestijd: 4 minuten

Handig! Zo vaak kun je je kleding dragen voordat het in de was kan

Stiekem dragen wij onze sokken of bh wel eens een dag langer dan eigenlijk nodig is. Je hebt nou eenmaal vrouwen die hun kleding na één keer dragen in de was gooien en vrouwen die nog eens aan de oksels ruiken (getsie) en besluiten de top nog een dag te dragen. Maar hoe vaak hoor je je kleding eigenlijk te wassen? En wat is goed voor je kleding? Wij leggen het je uit. Het hangt namelijk helemaal af van het kledingstuk hoe vaak je het kunt wassen.

Ondergoed

Wij raden aan je hipster of string maar één dag te dragen en vervolgens in de was te gooien. Je bh daarentegen kan meerdere keren gedragen worden (yay voor je lievelings bh). Houd er wel rekening mee dat je ook bij je borsten zweet. Je bh wassen na drie keer dragen is dan ook het beste.

Pyjama

Veel mensen doen hun pyjama na een week in de was. Meestal is dit dan in combinatie met het verschonen van het bed. Maar opgelet, want eigenlijk is het verstandiger om dit vaker te doen. Tijdens het slapen zweet je ook. En deze bacteriën kunnen leiden tot een onzuivere huid. En dat willen we niet natuurlijk. Was je pyjama na drie tot vier nachten, gewoon halverwege de week. Zo blijf jij een (schone) sleeping beauty.

Tops

Het is verstandig om tops na één keer dragen in de was te gooien. Elk mens transpireert en er is geen uitzondering. De materialen van tops laten echter negen van de tien keer een onaangenaam geurtje achter na het een dagje gedragen te hebben. En stinken willen we niet. Voordeel: tops zijn vaak super snel droog waardoor je ‘m één dag later gewoon weer aan kan doen.

Truien en vesten

Je hebt truien en vesten in verschillende materialen. En het verschilt enorm hoe vaak je het kan wassen. Het ene materiaal blijft namelijk gewoon langer mooi dan het andere.

Katoen en kasjmier kun je maximaal twee keer dragen. Wollen en synthetische stoffen vijf keer. Kijk daarom goed in het label om welke stof het gaat. Het laatste wat je wilt is je favo trui verpesten. Toch?

Broeken

Broeken kun je het beste na twee keer dragen wassen. Vaak is de pasvorm iets uitgerekt, zijn er plooien in gekomen of zit er een vlek in (oeps). Door hem te wassen zit hij de volgende keer weer perfect.

Bij jeans is dit echter een ander geval. Er zijn hierbij twee manieren om de vorm te behouden en tegelijkertijd de bacteriën te verwijderen. Optie 1: leg je jeans een nacht in de vriezer in een luchtdichte zak (de kou doodt de bacteriën). Optie 2: doe je jeans na vijf keer dragen in de koude was en laat hem drogen aan de lijn.

Rokjes

Rokjes mogen iets langer gedragen worden dan broeken. Zo ongeveer vijf dagen. Daarna mogen ze gewassen worden. De reden hiervoor is dat ze niet direct in aanraking komen met je kruis. En daarom blijven ze langer fris.

Jurkjes

De wasregel bij jurkjes is: twee keer dragen en wassen. Nou zijn er natuurlijk momenten dat je een jurkje maar heel kort aan hebt gehad of amper hebt gezweet. Dan kan hij nog één (kort) dagje langer. Maar bijvoorbeeld na een feestje kan hij direct in de was. Denk aan: bier, drank en sigaretten. Deze lucht wil je zo snel mogelijk uit je mooie jurkje wassen.

Jassen

Jassen draag je door weer en wind. Toch hoef je deze niet super vaak te wassen. Denk hier aan één tot twee keer per seizoen. Leren jasjes (ook suède) mogen zelfs maar één keer per seizoen. Wel even opfrissen? Gebruik een fijne bodyspray of mist. Let er wel op dat je hier geen vlekken mee maakt.

Zwemkleding

Misschien weet je het nog wel van de vakanties vroeger. Na het zwemmen spoelde je moeder je bikini uit. En het is verstandig om dit te blijven doen. Tijdens het uitspoelen verwijder je het meeste chloor en zout. Vervolgens was je hem (later) met een klein beetje fijnwasmiddel en koud water. Zo blijft je zomerse bikini of badpak langer mooi.

Tassen (ja echt)

Naast je jas neem je ook je tas overal mee naartoe. Etentjes, je werk, winkelen, en misschien nog wel het viest: het toilet. En het gaat niet alleen om waar je je tas neerzet, maar ook wat je er in stopt. Muntgeld, sleutels en schoenen dragen veel bacteriën met zich mee. Zorg er daarom voor dat je je tas minimaal één keer per week schoonmaakt met antibacteriële doekjes. Kan je tas in de wasmachine? Gewoon doen. Als je maar niet vergeet je tas eens in de zoveel tijd schoon te maken.

Accessoires

Sokken en panty’s horen, net als ondergoed, na één keer dragen in de was.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook hoeden, handschoenen en sjaals. Ook deze horen fris te ruiken. Gooi ze daarom drie tot vijf keer per seizoen in de was. Geen onaangename geurtjes meer!

Uitzonderingen

Voordat je direct aan de slag gaat met wassen: er zijn een aantal uitzonderingen. Zo mogen zijde, angora en kasjmier NIET in de wasmachine. Daarnaast kunnen deze materialen na één keer dragen al een handwasje gebruiken. Happy washing!

Vond je dit artikel nuttig? Dan wil je dit ook lezen: Finally! Dit is de ultieme oplossing voor statische kleding