Emma Toussain
Emma Toussain Relaties 19 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Heb je een langeafstandsrelatie? Zo zorg je toch voor een diepe connectie

In de moderne wereld, waar reizen steeds toegankelijker wordt en mensen gemakkelijker verbinding kunnen maken over grote afstanden, zijn langeafstandsrelaties steeds gebruikelijker geworden. Hoewel het onderhouden van een relatie op afstand zeker uitdagingen met zich meebrengt (en veel verdriet), zijn er manieren om de band te versterken zodat jullie relatie misschien wel de beste basis ooit heeft. Hoe zorg je voor een diepe connectie, ondanks dat je elkaar niet elke dag ziet?

Heb je een langeafstandsrelatie? Zo zorg je toch voor een diepe connectie

Je wil natuurlijk altijd dichtbij je lover zijn, maar soms kies je nét iemand uit die niet heel dichtbij woont. Of iemand die voor werk, studie of een andere reden tijdelijk even ergens anders woont. Afstand sucks, maar dat hoeft niet het einde van de relatie te betekenen. Helemaal omdat je misschien nog wel harder voor elkaar moet werken dan als je gewoon dichtbij had gewoond. Hoe laat je een langeafstandsrelatie toch slagen?

Communiceer regelmatig en eerlijk

Open en eerlijke communicatie is de sleutel tot elke relatie, maar het is vooral belangrijk in een langeafstandsrelatie. Maak tijd vrij om met elkaar te praten via telefoongesprekken, videochat of berichten. Wees eerlijk over je gevoelens, verlangens en verwachtingen. Het delen van je dagelijkse ervaringen en emotionele ups en downs kan helpen om een sterke band te behouden, zelfs op afstand. Praten is belangrijker dan ooit, want berichtjes brengen vaak niet dezelfde emotie over als gesproken tekst.

Stel doelen en plannen voor de toekomst

Het hebben van gemeenschappelijke doelen en plannen voor de toekomst kan jullie relatie een gevoel van richting en hoop geven. Bespreek samen wat jullie verwachten van de relatie en hoe jullie de afstand op de lange termijn kunnen overbruggen. Dit kan helpen om de motivatie hoog te houden en de relatie sterker te maken.. willen jullie gaan samenwonen? Dan kan je het hier regelmatig over hebben en een plan samenstellen.

Maak gebruik van technologie

Gelukkig biedt de moderne technologie vele manieren om de afstand te overbruggen. Maak gebruik van videochat-apps zoals FaceTime of WhatsApp-videolbellen om elkaar te zien tijdens gesprekken. Plan virtuele datenachten, waarbij jullie samen een film kijken, een maaltijd delen of gewoon quality time doorbrengen. Ook het sturen van lieve (of sexy) berichtjes, foto’s en spraakopnames kan de connectie levendig houden.

Creëer een routine

Het hebben van een regelmatige routine voor communicatie kan stabiliteit en structuur brengen in de relatie. Plan vaste tijden waarop jullie elkaar bellen of videobellen, zodat jullie hier allebei naar kunnen uitkijken. Een vaste routine kan ook helpen om de eenzaamheid te verminderen en het gevoel van verbondenheid te vergroten. Werkt echt!

Wees flexibel en begripvol

Een langeafstandsrelatie vereist vaak flexibiliteit en begrip. Er zullen momenten zijn waarop de planning moet worden aangepast of wanneer onverwachte situaties zich voordoen. Toon begrip en wees bereid om compromissen te sluiten. Het tonen van empathie en ondersteuning kan de relatie versterken, zelfs als de fysieke afstand groot is.

Plan bezoeken en ontmoetingen

Het is essentieel om elkaar regelmatig persoonlijk te ontmoeten. Plan bezoeken en reünies in jullie agenda, zodat je hier naar uit kunt kijken. Het is ook heel erg leuk om elkaar te verrassen, als jullie hier van houden natuurlijk.

Voor de zomer nog wat kilo’s kwijtraken? Wij vroegen ChatGPT een plan te maken