Audrey Garot
Audrey Garot Life 2 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Toxic vriendschappen verbreken: zo doe je dat

Nu de zomerdagen weer achter ons liggen worden de dagen weer steeds korter en donkerder. Ook merk je hierdoor misschien wel een verandering in je sociale leven. Het verlangen om in het weekend lekker op de bank te blijven liggen onder een dekentje wordt steeds groter. Je merkt dat je minder zin hebt om energie te steken in vriendschappen waar je eigenlijk niet zo gelukkig van wordt. Het is herfst en dat betekent dat het tijd is om die toxic vriendschap te verbreken.

Het wordt tijd dat je voor jezelf kiest!

Hoe herken je een toxic vriendschap

Misschien zijn je ogen geopend door een incident die heeft plaatsgevonden of je bent je gewoon bewuster geworden van de toxic vibes van die ene vriendin. Het kan heel moeilijk zijn om te erkennen dat het tijd is om een vriendschap te verbreken. Vaak denken we dat als we al heel lang bevriend met iemand zijn, zij ook echt voor altijd deel uit zullen maken van ons leven. Helaas is dat niet altijd het geval, we groeien en ontwikkelen allemaal op onze eigen manier en zo maken we persoonlijke veranderingen door. Soms komt het dan voor dat jullie geen raakvlakken meer hebben en jullie niet meer matchen als vrienden.

Toch is het niet makkelijk om die vriendschap ook daadwerkelijk te beëindigen. Hieronder zijn verschillende manieren om te bepalen of er een reden is om te vriendschap te verbreken.

Je wordt ongelukkig van de relatie

Een vriendschap zou je blij en gelukkig moeten maken. Als je merkt dat je ongelukkig en uitgeput thuiskomt van een afspraak met je vriendin, is dit misschien een teken van een ongezonde relatie. Van een vriendschap zou je veel energie moeten krijgen en dan vind je het leuk om diegene te zien.

Hij of zij luistert niet naar je

Een toxic friend haalt je vaak ongemerkt naar beneden. Als jij iets ergs hebt meegemaakt en hen dit toevertrouwt en zij reageren niet zoals gehoopt, zoals: “Oh, ik heb iets véél ergers meegemaakt.” Ze willen altijd duidelijk maken dat zij iets veel ergers of moeilijkers hebben meegemaakt. Op deze manier halen ze jou naar beneden, terwijl een goede vriend naar je zal luisteren en je zal steunen.

Hij of zij is vaak jaloers

In een normale en gezonde vriendschap vieren beide personen elkaars prestaties, maar in een toxic vriendschap heb je het gevoel dat je dit niet kunt uiten door jaloezie van de andere persoon. En je wilt geen vrienden die niet gelukkig voor je kunnen zijn door hun jaloezie..

Hij of zij steekt geen energie in de vriendschap

Als een vriendschap voornamelijk aanvoelt als eenrichtingsverkeer, zegt dit waarschijnlijk al genoeg. De ander verwacht wel van jou dat jij hen ergens mee helpt of steunt, maar andersom kan jij niet op hen rekenen. Zijn ze dan geïnteresseerd in de vriendschap of meer in wat je voor hen kan betekenen?

Hoe verbeek je een toxic vriendschap?

Herken jij meerdere bovenstaande punten? Dan is het misschien beter om jouw vriendschap met die ene vriendin te verbreken.. maar hoe doe je dat? Vertrouw vooral in jezelf dat je de juiste beslissing hebt gemaakt! Bepaal ook voor jezelf of je hierover een gesprek wilt hebben met je toxic friend. Als jullie het soort vrienden zijn die dagelijks contact hebben, is het slim om te vertellen dat je een stapje terug doet van jullie relatie. Maar als jullie weinig contact hebben, kan je ook wat meer afstand tussen jullie creëren door te zeggen dat je druk bent. Ook al is het moeilijk, uiteindelijk wordt je een stuk gelukkiger dan voordat je de vriendschap verbrak.

Toxic friends – 6 signalen dat een vriendschap eenzijdig is