Joke-Jiers Botma
Joke-Jiers Botma Love & Seks 21 jan 2018
Leestijd: 3 minuten

Het bestaat écht: Verslaafd zijn aan je lover

Je lijkt wel gek te worden: je denkt elk moment aan hem, kan niet van hem afblijven en een nacht zonder hem doet je bijna een traantje wegpinken. Dacht je dat je aan het overdrijven was? Nee hoor. Het kan namelijk echt dat je verslaafd bent aan je vriendlief, maar het is niet áltijd positief…

It´s in your brains baby

Onze hersenen zijn zo gemaakt dat ze gevoelig zijn voor verslavingen. Volgens dokter Femke Buisman-Pijlman zit dat zo: ´Als je net verliefd bent, kan je net zo in extase raken bij het zien van je partner als bij het gebruiken van drugs of alcohol. Maar zelfs als de eerste verliefdheid over is kan je verslaafd blijven aan je partner. Je voelt dan namelijk een bepaalde psychologische afhankelijkheid.´

Het is niet áltijd positief

Ook volgens de Amerikaanse relatie-expert Margaret Paul klopt dat als een bus. Zij volgde veertig jaar koppels om te kijken hoe die verslaving zich uitte: ´Je kan een verlatingsangst ontwikkelen. Waar je je partner ´gebruikt´ om je verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen gevoelens. Je kan zelfs een beetje jezelf verliezen. Wat invloed kan hebben op je mentale gezondheid, carrière en uiteraard, op de relatie.´

De checklist voor je verslaving

Denk je dat je ook een beetje verslaafd bent aan je lover, maar weet je het niet 100 procent zeker? Check dan deze tekenen van obsessieve liefde:

1. Je doet er alles aan om deel uit te maken van zijn tijd. Zelfs als hij écht iets belangrijks moet doen, zoals bijvoorbeeld een sollicitatie voorbereiden.

2. Jullie hebben vaak op ongepaste tijden seks, wat jullie dagelijkse bezigheden in de weg kan zitten.

3. Jullie breken ´verstandige regels´. Als jullie bijvoorbeeld hebben afgesproken om niet doordeweeks bij elkaar te slapen, doen jullie dat alsnog. Maar ook het nachtelijk opbellen als één van jullie dronken is terwijl het voor de ander niet fijn zijn.

4. Je geeft je laatste euro´s uit aan je geliefde, om hem zo bij je in de buurt te houden. Zelfs als je het geld veel beter ergens anders voor kan gebruiken.

5. Je vindt het lastig om écht blij en gelukkig te zijn zonder je partner.

6. Je bent bang om alleen te zijn. Hoe je dit weet? Je vindt het zelfs eng om een nachtje zonder hem door te brengen.

7. Je voelt je leeg van binnen als hij iets leuks gaat doen met je vrienden. Of zelfs afgewezen.

8. Je wilt dat hij het overal mee eens is, zelfs als hij dat diep van binnen niet is.

9. Je bent als de dood dat je hem kwijtraakt. En dan vooral om het minste en geringste. Als hij vertelt dat hij zijn ex tegenkwam in de kroeg denk je direct dat hij tóch wel met haar zal eindigen.

10. Je zoekt ruzie met hem voor aandacht. Oeps.

11. Zijn liefde is jouw drugs.

12. Je maakt je drukker om het krijgen van liefde dan dat je het daadwerkelijk geeft.

13. Je hebt seks met hem om hem tevreden te houden. Zelfs als je er geen zin in hebt.

14. Het komt vaak voor dat je niet toe komt aan je werk of studie omdat je de hele tijd aan hem denkt.

15. Je leven zonder hem voelt als carpaccio zonder truffelmayonaise.

P.S.

Uiteraard is het niet zo dat je je zorgen moet maken als je aan sommige punten voldoet. Een beetje verslaafd zijn aan je lover is heel fijn. Maar zoals ze zeggen: alles met mate.