Yasmine Esser
Yasmine Esser Love & Seks 19 okt 2015
Leestijd: 3 minuten

Het enige antwoord op de vraag of je vrienden kunt zijn na een ‘friends with benefits’ fase

Als je eenmaal met elkaar het bed bent ingedoken en hebt genoten van zijn benefits is er geen weg meer terug. Ook al besluit je gezamenlijk dat het lekker was, maar dat jullie gewoon betere vrienden zijn dan lovers, niets zal ooit nog hetzelfde zijn. Dat is hoe je je nu voelt. Maar geloof ons, als je friends with benefits bent geweest, hoeft dat gelukkig helemaal niet het einde van je vriendschap te betekenen. Nu denk je dat je altijd zal blijven denken aan zijn handen die je overal aanraakten. Aan hoe zijn lippen jouw lichaam aftastten en aan hoe je langzaam zijn broek open knoopte. Je denkt dat je je maatje nooit meer met dezelfde ogen zal kunnen zien als voorheen. Onwetende ogen.

Hoe blijf je die goede vrienden, super goede vrienden, die jullie waren voordat jullie een benefits fase hadden? Of het nou eenmalig was – omdat jullie allebei dronken en opgewonden waren of omdat hij jou troostte en die arm om je schouder ineens naar meer smaakte – of dat jullie bewust meerdere keren elkaar de kleren van het lijf hebben gescheurd: het is mogelijk om weer terug te gaan naar ‘gewone’ vrienden. Vrienden zonder seksuele extra’s.

Dat blijkt ook uit wetenschappelijk onderzoek, gepubliceerd in Archives of Sexual Behavior. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat de vriendschap niet gedoemd is om te mislukken nadat jullie seks hebben gehad. De helft van de 308 geïnterviewde mensen was vrienden gebleven met hun vriend slash seksbuddy. Zeven procent zei zelfs dat de vriendschap beter was dan voordat ze elk plekje van elkaars lichaam hadden ontdekt.

Het grootste probleem van friends with benefits is natuurlijk het moment waarop één van jullie twee verliefd wordt. Dat zijn volgens de onderzoekers vaak de vrouwen. Wij ladies denken nog wel eens dat hij vanzelf wel verliefd wordt als hij eenmaal door heeft hoe fijn het is om met je te vrijen. En als dat niet zo is kan het wel eens uitlopen op een flinke teleurstelling en – inderdaad – het einde van de vriendschap zoals die was.

Praat ook even tussen het seksen door

De sleutel tot succes? Het ligt voor de hand, maar net als in iedere vriendschap en relatie blijkt communicatie de belangrijkste factor. Het is het beste om vanaf het begin duidelijk te zijn. Zo voorkom je dat één van jullie hoopt ooit in het huwelijksbootje te stappen terwijl de andere denkt: ‘lekker, maar nu wil ik weer gewoon vrienden zijn’. Als jullie allebei dezelfde verwachtingen hebben om weer vrienden te worden, dan is de kans groot dat het lukt. Spreek dat daarom zo snel mogelijk uit.

Maak regels

Zijn bootycalls oké? Gaan jullie altijd van bil als jullie elkaar zien of kan een avondje Netflix ook zonder seks eindigen? Gaan jullie nog samen naar feestjes zoals jullie vroeger deden? En mogen andere vrienden het weten van jullie bonusvriendschap? Oh ja, we weten het, het is super awkward, maar doe het toch maar.

Oh jee, niet te close worden

Ga geen andere afspraken afzeggen omdat je friend with benefits naar je verlangt. Spreek alleen af als het voor jullie allebei uit komt. En pas ook een beetje op met uren knuffelen en praten nadat jullie elkaar tot een hoogtepunt hebben gebracht. Hou het een beetje luchtig.

En dan nu de belangrijkste tip

Tot de tijd dat één van jullie een serieuze lover heeft gevonden of dat jullie er gewoon klaar mee zijn: geniet. Laat de seks hemels en fanfuckingtastic zijn.

Deze onverwachte hete plekjes mag hij never nooit meer overslaan

Vraag hem eens om in je knieholtes te likken. Klik op de foto en ontdek meer hete plekjes.