Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Love & Seks 18 jan 2016
Leestijd: 4 minuten

Het is oké: waarom je sommige liefdes nooit helemaal zal vergeten

Sommige liefdes hebben geen happy end. Sommige liefdes lopen volledig anders dan je ooit gehoopt had. Tijd laat de pijn slijten. Tijd heelt wonden. Maar vergeten zul je hem nooit. In het begin denk je iedere seconde aan hem. Je lichaam doet pijn, je kunt geen hap door je keel krijgen en je voelt je de hele dag ongelooflijk onrustig. De tranen branden achter je ogen. Je vraagt je af of je ooit weer gelukkig zal zijn. Maar iedere dag voel je je een stukje beter. En uiteindelijk leer je te accepteren dat het over is. Dat jullie niet meer samen zijn maar gescheiden levens leiden vanaf nu.

Het is vaak moeilijk te accepteren dat iemand waarmee je zoveel hebt gedeeld verdwijnt uit je leven. Of het nou je eigen keuze was of niet, afscheid nemen is verschrikkelijk. Je geliefde is vaak degene die jou het allerbeste kent, waarmee je echt álles kunt delen. En dat kwijtraken is een groot gemis.

Uiteindelijk leren we onze levens weer op te pakken. We gaan door, ontmoeten nieuwe mensen, slaan nieuwe paden in. Iedere seconde wordt iedere minuut, iedere minuut wordt ieder uur en ieder uur wordt iedere dag. Het klokje tikt door en uiteindelijk denken we er bijna niet meer aan. Alleen vergeten zullen we het nooit.

Hij heeft jou mede gevormd tot wie je nu bent

Iemand die zo’n groot deel van jouw leven heeft uitgemaakt, heeft jou mede gevormd tot wie je nu bent. Omdat je intens van hem hebt gehouden -of nog steeds houdt-, heb je een stukje van jezelf aan hem gegeven en hij aan jou. Je leert elkaar iedere dag liefhebben. Je leert elkaar iedere dag nieuwe dingen. Misschien heb je meer zelfvertrouwen gekregen, of weet je beter wat je wil in het leven. Misschien heeft hij je hart zo verscheurd dat je sterker bent dan ooit.

Hij heeft hoe dan ook heel dicht bij jou gestaan. Hij was een onderdeel van je leven en dat zal je altijd meenemen. En iemand die jou mede heeft gevormd tot wie je nu bent kun je niet zomaar loslaten. Die zal altijd ergens in je hoofd rondzwerven.

Je zal nooit meer dezelfde liefde krijgen

We bedoelen niet dat je nooit meer verliefd zal worden. Maar het zal nooit meer hetzelfde worden. De liefde tussen twee bepaalde personen is uniek. Wanneer jij opnieuw verliefd wordt op iemand anders, zal de relatie ook anders zijn. Andere karakters, andere interesses, andere passies.

Hopelijk kom je iemand tegen waarbij de liefde nog groter is, nog beter en nog magischer. Maar het zal nooit zo zijn als met je oude liefde. De momenten die je toen hebt meegemaakt komen niet exact hetzelfde terug. De herinneringen die jullie samen hebben gevormd zijn one of a kind.

Er zal altijd iets zijn wat je nog aan hem herinnert

Die herinneringen die je hebt gevormd zitten opgeslagen in je geheugen. En die herinneringen zijn vaak verbonden aan situaties, plekken, geuren, gebeurtenissen, jaartallen en ga maar door. Soms komt het voor dat je een geur ruikt die je doet denken aan hem. Of je bent op een plek waar je zoveel herinneringen hebt gemaakt met hem.

Soms zie je een oude foto, of kom je iets tegen waardoor je in een keer terug wordt gesleurd in de tijd. Een herinnering die je meeneemt naar de tijd waarin je in zijn armen lag. Deze herinneringen zorgen ervoor dat je hem nooit helemaal vergeet. Dat hij altijd ergens bij je is.

We zullen ons altijd afvragen ‘wat als’

We schreven er al eerder over de ‘wat als’ kwestie. Het zijn de situaties waarbij we hadden gehoopt dat het anders was gelopen maar waar we niets meer aan kunnen veranderen, die ons bezig blijven houden. En dat geldt ook bij hem. Hij heeft je geraakt, keihard. Je bent hem kwijtgeraakt maar denkt nog steeds aan hem. En dan popt hoe dan ook de ‘wat als’ vraag op in je hoofd.

Het is dan ook niet gek dat we altijd de drang blijven houden om nog een keer om dat hoekje te gluren. Hoe zou het met hem zijn? Waar zou hij staan in zijn leven? Zou hij opnieuw verliefd zijn geworden? Met wie zou dat dan zijn? Hoe ziet ze eruit? Heeft hij met haar wel wat er tussen jullie niet meer is?

En andersom willen we ook altijd dat hij ons nog een keer ziet. Als we een succes behalen, als we misschien ooit beroemd worden, of gewoon als we er stunning uitzien omdat we onderweg zijn naar een feestje. Want stiekem willen we dat hij ons ook niet vergeet. En dat ‘ie misschien ergens wel spijt heeft.