Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Beauty en Style 24 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Diversiteit in de beautywereld: dit Instagram-account pleit ervoor

Als je op Instagram zit te scrollen kom je vaak genoeg mooie esthetische plaatjes tegen. Vooral van handen die een fancy serum vasthouden, mooie ringen laten zien of toffe nailart aan iedereen op gram showt. We like it, maar als je ze eens onder elkaar gaat zetten, zal je zien dat er weinig diversiteit is te zien. Gelukkig bestaat er een Instagram-account dat de beauty van zwarte handen in productfotografie laat zien.

Dat wat ze miste in campagnes van schoonheids- en verzorgingsmerken waar producten werden vastgehouden door handmodellen, benadrukte ze met haar eigen Instagram-account.

@browngirlhands op Instagram

Haar gezicht zal je niet snel herkennen, maar haar handen zie je misschien wel vaker voorbij komen. Hannah probeert met haar Instagram @browngirlhands te laten zien wat de schoonheid van zwarte handen in productfotografie is. Haar reden? Het gebrek aan diversiteit in campagnes in de beautywereld. En het doel? Het veranderen van de perceptie van black beauty binnen de branche.

En wat denk je? Sinds het bestaan van het account – wat juni vorig jaar begon – werkt ze samen met merken als Aveda, Supergoop en Versed om het gesprek aan te gaan rondom diversiteit. Da’s nog niet alles, want ze wordt ook erkend door het SCAD-programma van Vigil Abloh. En dat is niet zomaar iets, ze wordt begeleid door iconen als Beyonce, Michelle Obama en Tracee Ellis Ross.

Kleur mist in feeds

Dat onze Instagram-feed er in het algemeen wel wat gekleurder uit mag zien, is al iets van een langere tijd. Maar Hannah richt zich met @browngirlhands echt op de productfotografie. Het viel haar op waarom er geen zwarte handen werden getoond op Instagram-feeds van de grootste merken. En dat terwijl die merken zich wél laten zien als het gaat om diversiteit op het gebied van modellen.

Productfotografie is een ander verhaal. De meeste handen die je voorbij ziet komen (waarmee dus potjes en flesjes vast worden gehouden), zijn wit. Toen Hannah zich kon herinneren dat een redacteur ooit aan haar had verteld dat de zwarte handen de feed niet hadden gehaald, omdat ze niet genoeg betrokkenheid (likes en reacties) kregen, wist ze genoeg: met @browngirlhands bewijst ze dat zwarte handen mooi zijn, en dat mensen juist willen dat ze vertegenwoordigd worden.

Dan nog iets: 10x black-owned beautymerken om te supporten (en die je sowieso moet kennen)