Lisanne de Jager
Lisanne de Jager Love & Seks 4 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Wetenschap geeft antwoord! Dit is het effect op jou en je relatie als je partner vreemdgaat

Wanneer je erachter komt dat je geliefde is vreemdgegaan stort je wereld opeens in elkaar. Is het dan ook oprecht mogelijk om iemand helemaal te vergeven wanneer iemand besluit om te vreemdgaan? Wetenschap probeert hier antwoord op te geven.

Een situatie die je niemand toewenst. Gelukkig zijn we allemaal sterke vrouwen en hoe verdrietig en gekwetst je je ook voelt op het moment, weet dat je er weer bovenop komt. Maar in hoeverre kom je er echt overheen? Wij zochten uit of je voor altijd een litteken hebt of niet.

Kun je iemand vergeven na vreemdgaan?

Vreemdgaan is uiteraard een enorm pijnlijke ervaring. Hoe kan je partner je dit aandoen? En kun je hem of haar vergeven? Dat ligt aan specifieke details. In eerste instantie ligt dit aan de omstandigheden waarin diegene iets heeft gedaan met een ander. Was het bijvoorbeeld eenmalig en voelt diegene zich er erg schuldig over? Dan is de kans groter dat je je partner vergeeft.

In bepaalde situaties is dit gewoon bijna onmogelijk, zoals wanneer iemand een affaire heeft gehad met iemand die dichtbij je staat. Of wanneer je iemand al eerder hebt betrapt op vreemdgaan en diegene het steeds weer blijft doen.

Vergeten en vergeven

Relatie-expert Dr. Gary Brown geeft aan dat er een groot verschil is tussen vergeten en vergeven wanneer het aankomt op een vreemdgaande ex.

Misschien vergeef je hem/haar wel, maar de meeste mensen geven aan dat ze het niet vergeten. Dit heeft alles te maken met de impact op het vertrouwen dat opeens weg is. Dit zorgt er namelijk voor dat je in een volgende relatie sneller problemen hebt met iemand vertrouwen.

Is de relatie nog te redden?

Wanneer het vreemdgaan éénmalig is, dan is er een kans om het vertrouwen weer op te bouwen wanneer jullie allebei moeite doet. Maar wanneer het meerdere keren is gebeurd en diegene maar kleine stapjes maakt om te veranderen, is het beter om ieder zijn eigen weg te gaan.

Het draait uiteindelijk om de vraag: is dit het waard om de relatie te redden? Als dit zo is, dan kan je er nog aan werken natuurlijk. Luister naar je gevoel en doe wat jij denkt wat goed is. Doet het te veel pijn? Probeer je partner dan los te laten. Hoe moeilijk dat ook is, uiteindelijk weet je diep van binnen dat dit ook de beste oplossing is.

Lees ook: Een vreemdgaande lover is niet alleen verschrikkelijk, het heeft ook effect op je lichaam