Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Beauty en Style 8 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

De wetenschap toont aan: zijn mannen into brunettes of blondines?

Wat is schoonheid? Bruin haar? Blond haar? Blauwe ogen? Bruine ogen? Het is een definitie die niet te bepalen is. Ook al legt de maatschappij ons een beeld op het ideaal ongeveer is, het blijft een kwestie van smaak. Maar een nieuw onderzoek geeft ons wel een antwoord wat de meest begeerlijke kleur is voor mannen. Blondines hebben meer plezier, brunettes doen het beter. Wat is nou de haarkleur die je moet hebben? Mannen die op brunettes vallen zouden alsnog naast Kate Moss of Scarlett Johansson wakker willen worden. En andersom zouden mannen die altijd een uitgesproken voorkeur hebben voor blondines ook geen nee zeggen tegen Megan Fox.

Maar waar vallen mannen in het algemeen nou het meeste op? Waar je denkt dat het antwoord daarop blond is, is het precies het tegenovergestelde. Uit een recent gepubliceerd onderzoek blijkt toch dat mannen bruin haar het meest aantrekkelijk vinden.

Vrouwen met bruin haar zouden seksueel aantrekkelijker gevonden worden door 60% van de mannen. Het onderzoek werd uitgevoerd door Badoo.

Toch is het niet zo simpel als het lijkt. Er is namelijk ook een experiment uitgevoerd waarbij een vrouw meerdere avonden aan de bar ging zitten en ze iedere keer een andere kleur pruik droeg. De onderzoeken keken toe hoeveel mannen de vrouw aanspraken. Wat blijkt? Als blondine werd de vrouw het meest aangesproken (60%).

Echter bij een tweede experiment kregen mannen een foto te zien van één vrouw. Op de ene foto had ze bruin haar en op de andere foto blond. Bij dit experiment kozen mannen de vrouw met de bruine haren juist als de mooiste versie.

Waarom? Onderzoekers denken dat het te maken heeft dat blonde vrouwen meer ‘needy’ overkomen. Ze zouden makkelijker benaderbaar zijn, er jonger uitzien, maar minder serieus. En in deze maatschappij waarbij carrière voor veel mensen belangrijk is, zou een bruinharige partner beter in balans zijn met de man.

Mocht je snel een man willen ontmoeten? Verf je lokken blond. Liever een man voor een lange tijd? Dan is bruin haar jouw kleur. Maar toch geloven we er nog steeds in, dat als jij tevreden bent met je haar, je het meest aantrekkelijk bent. Maar dat stond dan weer niet in het onderzoek..