Gina Koninkx
Gina Koninkx Mentale Gezondheid 10 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

3 onmisbare tips als je echt een moeilijke prater bent (tot grote frustratie van je partner)

Bij elke discussie, ruzie of gewoon bij groot verdriet klap jij helemaal dicht. Je gevoel onder woorden brengen is voor jou een helse uitdaging en je voelt een gigantische blokkade als de ander wat uit je probeert te trekken. Herkenbaar? Als je een moeilijke prater bent is dat voor jezelf en anderen erg lastig. Gelukkig kan je leren hier beter mee om te gaan.

Het ís ook moeilijk om je meest kwetsbare kant te tonen aan een ander.

Moeilijke prater

Als je een moeilijke prater bent is het niet makkelijk je gevoelens te uiten. Daar kan je dan ook veel last van krijgen. Gelukkig kan je hier wat aan doen. Makkelijk is het niet, mogelijk is het wel!

1. Doe het in stapjes

Verwacht niet van jezelf dat je in één keer een makkelijke prater wordt. Vraag ook aan je vriend of vriendin om dat niet al te snel te verwachten van jou. Het is een kwestie van stappen maken, soms zelfs heel klein. Je kunt jezelf trainen om makkelijker te praten. Probeer elke keer als je een discussie of ruzie hebt een stapje verder te komen. Alleen al door op dat moment aan te geven dat je het moeilijk vindt om te praten, is een hele overwinning.

2. Geef aan dat je een moeilijke prater bent

Het is belangrijk dat je uitlegt aan mensen die dicht om je heen staat dat je een moeilijke prater bent. Daar zal de ander namelijk ongetwijfeld ooit eens tegenaan lopen. Zeker als de ander juist heel makkelijk over zijn of haar gevoelens praat. Leg uit dat dat voor jou een enorme uitdaging is.

3. Ga naar de psycholoog

Helaas is dit wel iets waar je vaker in je leven tegenaan zal lopen. Als het ruzies met je partner nog complexer maakt is het belangrijk dat je er wat mee doet. Oók voor jezelf. Een psycholoog kan je helpen om erachter te komen waar dit gedrag vandaan komt en kan veel concrete tips geven om dit aan te passen. Daar heb je de rest van je leven profijt van.

Volgens een psycholoog zijn deze 5 kwaliteiten onmisbaar in een gezonde relatie