Joke Jiers Botma
Joke Jiers Botma Love & Seks 4 dec 2019
Leestijd: 3 minuten

Volgens een psycholoog zijn deze 5 kwaliteiten onmisbaar in een gezonde relatie

Het hebben van een relatie is ontzettend fijn. Je hebt een maatje in het leven en iemand waar je lief en leed mee deelt. Maar wanneer weet je of je daadwerkelijk in een ‘gezonde relatie’ zit? Een psycholoog deelt de vijf onmisbare kwaliteiten voor een gezonde en gelukkige relatie.

Iedereen kibbelt wel eens. Het kan over de was gaan maar ook over dingen die nét even dieper gaan. Onbegrip en het niet accepteren van elkaars onvolkomenheden zijn een paar dingen die veel voorkomen.

5 kwaliteiten die onmisbaar zijn in een relatie

Volgens de psycholoog Dr. Vassilia Binensztok zijn er vijf kwaliteiten die onmisbaar zijn in een gezonde relatie. Voldoet jullie relatie niet alle vijf de punten? Niet getreurd, dan weten jullie nu waar je even een tandje bij moet zetten.

1. Jij kent hem of haar écht en vice versa

En dat betekent niet dat als je 10 jaar samen bent dat je het dan beter weet dan iemand die pas een paar jaar samen zijn met hun lover. Het gaat er om dat jullie van elkaar weten wie jullie zijn. Psycholoog Dr. Vassilia Binensztok beschrijft het heel mooi: “Ze kennen de ervaringen, de innerlijke wereld, dromen en verlangens van de ander.”

2. Er is een diepe connectie

Dit hoeft niet te betekenen dat je elkaars gedachten kunt lezen, we hebben immers niet een glazen bol. Wat het wel betekent is dat je in de praktijk altijd naar elkaar terug wilt keren voor verbinding en gesprek. Oftewel: is er een ruzie of zit één van jullie niet goed in je vel? Jullie willen dan altijd het gesprek in gaan om elkaar te begrijpen en het op te lossen. Dit houdt in dat je veilig voelt bij elkaar. Het tegenovergestelde gedrag is afwijzing en vijandigheid naar elkaar toe.

3. Eerlijke gesprekken mét argumenten en compromissen sluiten

Iedereen heeft wel eens een onbehoorlijk gesprek waarin meer wordt geschreeuwd dan geluisterd. Als dit niet elke maand gebeurd dan hoef je je geen zorgen te maken. Een gezonde relatie kenmerkt zich door eerlijke gesprekken met argumenten. Het gaat hierbij ook niet om het gesprek te winnen maar juist om elkaar te gaan begrijpen. Het sluiten van compromissen is hier het gevolg van.

4. Respect staat hoog in het vaandel

Volgens Dr. Vassilia Binensztok is respect de basis van elke relatie. En wij kunnen niet anders dan het hier roerig mee eens zijn. Relaties waarin beledigen, bespotten of de ander laten twijfelen aan haar of zijn waarde hoort niet thuis in een relatie. Herken jij dit wel? Vraag je dan af of je partner wel de juiste persoon is voor jou, dit is namelijk écht niet oké.

5. Jullie werken beiden aan de relatie

Geen enkele relatie gaat vanzelf. En als je denkt die wel te zien bij anderen, dan kan je er donder opzeggen dat dat ‘vanzelf’ resulteert in een breuk. Elke relatie heeft ups en downs. Maar als een stel kan accepteren dat dit natuurlijke onderdelen van een relatie zijn, zullen ze meer bereid zijn om ze te verwerken. Oftewel: een gezonde relatie onderhoud je samen, net als je eigen mentale en fysieke gezondheid.

Meer over een relatie:

Elitedaily.com