Renée
Renée Life 5 dec 2019
Leestijd: 3 minuten

Als je deze 8 kleine dingen doet draag jij ook een steentje bij aan een betere wereld

Mocht je er nog niet helemaal in geloven dat een betere wereld bij jezelf begint, dan raden we je aan om verder te lezen. Hoewel je misschien niet direct invloed hebt op de keuzes die overheden maken, kun je wél het één en ander doen om je steentje bij te dragen om de wereld te redden. Wil je zelf bijdragen aan duurzaamheid? We leggen je hieronder in simpele stappen uit hoe je dat dan doet.

Voor de beste content over een duurzame wereld kun je altijd terecht bij ons zusje Bedrock. Voor dit artikel kijken we daarom ook graag de nodige tips af bij hen. Je kunt namelijk zonder geld uit te geven zelf bijdragen aan duurzaamheid. Hoe? Dat gaan we je nu vertellen.

Zelf bijdragen aan duurzaamheid

Natalie Fee (plastic polution fighter en oprichter van City of Sea) heeft een boek geschreven: How to save the world for free? Er zijn zeven dingen die we volgens haar moeten redden:

  • De oceanen en zeeën
  • Bossen
  • De atmosfeer/lucht
  • Rivieren en het ijs
  • Aarde
  • Planten en dieren
  • Onszelf

Wist je bijvoorbeeld al dat jij bijdraagt aan een betere wereld als je ervoor kiest om geen seks te hebben onder de douche? Tenzij je het in vier minuten redt. Jep. Hieronder delen we nog acht andere manieren hoe jij de wereld stap voor stap kunt redden.

1. Koop geen groenten en fruit in plastic verpakkingen

Bij praktisch iedere supermarkt kun je ook producten vinden die niet al voorverpakt zijn in plastic. Een betere optie is glas, papier of BPA-vrij blik.

2. Vermijd palmolie

Om palmolie plantages aan te leggen wordt onwijs veel oerwoud gekapt. Dat an sich is al een probleem, maar de hoeveelheid koolstofdioxide die vrijkomt ook. Door producten te kopen waarin geen palmolie is verwerkt help jij mee om dit tegen te gaan.

3. Gebruik de app Good On You als je kleding koopt

De mode-industrie is één van de meest vervuilende industrieën. Wil je kleding kopen van merken die wel goed bezig zijn? Dan kun je in de app Good On You checken hoe het er met jouw favoriete merken voor staat.

4. Draag je kleding minstens vijftig keer

Een gemiddeld kledingstuk wordt maar vijf keer gedragen. Onnodig kleding kopen die je niet of vrijwel niet draagt zorgt voor veel uitstoot. Als je bewuster kleding koopt kun je jezelf de volgende vraag stellen: wil ik dit stuk in ieder geval vijftig keer dragen? Als het antwoord ja is, ga er dan voor.

5. Kies ervoor om fast fashion ketens niet te volgen

Wil je zelf bijdragen aan duurzaamheid en kies je ervoor om fast fashion ketens niet meer te promoten? Dan kun je ervoor kiezen om deze merken niet meer te volgen op social media.

6. Spoel het toilet op de juiste manier door

Het is zo simpel, maar het gaat soms toch nog fout: door de wc op de juiste manier door te trekken, draag je ook al bij aan een betere wereld. Er mag alleen poep, plas en wc-papier en kies de juiste knop bij het doorspoelen.

7. Haal de schermtijd van je telefoon naar beneden

Besteed je meer tijd aan je telefoon dan je lief is? Dan is het een idee om eens per week een digital detox in te lassen. Neem bijvoorbeeld de zondag: gebruik je telefoon niet of nauwelijks. Is niet alleen heel fijn voor jezelf, maar ook voor de elektriciteitrekening.

8. Scheid je afval op de juiste manier

Houd het plastic bij plastic, karton bij karton en restafval bij restafval. Door bewuster met het afval scheiden om te gaan help jij ook mee aan een betere wereld.

En onthoud: hoewel we bij Beautify dol zijn op positiviteit, lukt het je waarschijnlijk niet om helemaal zero waste te leven. Reken jezelf en anderen er niet op af. Alle beetjes helpen, dus kies vooral hetgeen uit wat jij makkelijk in je leven kunt doorvoeren.

Meer lezen?