Renée
Renée Life 11 jul 2019
Leestijd: 5 minuten

Ik deed een digital detox met mijn vriend en offline gaan is echt heel goed voor je relatie

Daar gingen we dan. Het was een prachtige zonnige dag en mijn vriend en ik stapten in de auto naar blooming in Bergen. Dit prachtige hotel zou 24 uur lang onze uitvalsbasis zijn, terwijl wij ons overgeven aan een digital detox. Dat dit boven verwachting goed zou bevallen hadden we van tevoren niet verwacht.

Je hoeft maar een tijdschrift open te slaan en de term digital detox vliegt je om de oren. Offline zijn is hotter dan ooit en jij zal dat net als ik goed begrijpen. Omdat we altijd maar online en bereikbaar zijn, krijg je steeds meer de kriebels om offline te gaan.

Maar die stap is voor velen net iets te groot. Met lichte tegenzin leverden mijn vriend en ik dus onze geliefde telefoons in om vervolgens 24 uur chille uren tegemoet te gaan.

Wat is een digital detox precies?

Toen de uitnodiging *pling* in mijn mail verscheen, was ik direct enthousiast. Maar mijn eerste vraag was wel: wat is een digital detox precies en wat doet het voor je? Een sappenkuur om mijn lichaam te cleansen is niet aan mij besteed, maar dit wilde ik wel proberen.

In dit geval gingen ik niet alleen met mijn lover, maar ook met Franka (van het sieradenmerk Franky Amsterdam) en Loulou (van Go With The Glow) en hun +1’s digitaal detoxen. Met andere woorden, de telefoons gaan weg, de televisies uit en laptops en tablets zijn voor even verleden tijd.

hotel blooming
blooming

Waar is een digital detox goed voor?

Omdat mijn telefoon en ik er even een punt achter moesten zetten, wilde ik wel graag weten waar het dan allemaal goed voor is. Behalve het fijne gevoel van even niet online hoeven zijn. Van tevoren ontving ik een instructiekit (inclusief wegwerpcamera) van blooming met tekst en uitleg:

 • Je slaapt als een roos
 • Je bent je bewust van je omgeving en geniet hier meer van
 • Je vergelijkt jezelf niet met anderen en hebt tijd voor jezelf
 • Je verbetert je concentratie
 • Je maakt je hoofd leeg en geeft ruimte aan creativiteit
 • Je bouwt relaties op door aandacht te hebben voor je medemens
 • Je leert om beter alleen te kunnen zijn

Dat klinkt veelbelovend en het is al helemaal fijn als je offline kunt gaan in een mooie omgeving zoals bij blooming. Het hotel vind je midden in de natuur, het strand is twintig minuten van je verwijderd en overall is het een oase van rust.

mijn ervaring met een digital detox
Typhoon Hospitality

Het programma

De grootste verrassing voor de boyfriend is dat we daadwerkelijk onze telefoons gingen inleveren. “Is het niet gewoon een influencer dingetje?” Nee, we doen dit niet voor de gram, maar voor onszelf. En dus ging de iPhone uit, werd ‘ie opgeborgen in een kluis en kregen we een talk van Roos Aa (La Vie de Roos).

Daarna was het al tijd om aan te schuiven voor het diner en oeps, ik betrapte me er al op dat ik mijn telefoon zocht. Zo leerde ik over mezelf dat ik mijn telefoon vaak op ‘loze’ momentjes pak. Dus toen we van de talk naar het restaurant liepen, wilde ik even checken hoe het ervoor stond met mijn notificaties. Zo stom en bijzonder tegelijk hoe een telefoon zo’n onderdeel van je leven kan worden.

digital detox
Typhoon Hospitality

De volgende dag fietsten we naar het strand en we hadden geen beter weekend kunnen kiezen om offline te gaan, want het was prachtig weer. Eenmaal op strand stonden er verschillende activiteiten op het programma en sloten we af met een lunch, waarna de 24 uur offline er alweer op zaten. Geloof me, de tijd vliegt voorbij.

Wat vind ik van een digital detox?

Ik voel me een ontzettende millennial om dit te zeggen, maar het is dus echt onwijs chill om offline te zijn. Of om in eerste instantie minder online te zijn. Want ik weet het, het is echt lastig om je telefoon weg te leggen. Ik som mijn favoriete kanten van de digital detox hieronder voor je op:

 • Mijn vriend en ik hadden een keer écht tijd voor elkaar
 • Je voert betere gesprekken
 • Ik leerde mijn mede detoxgenoten een stuk beter kennen, omdat onze telefoons niet tussen ons in stonden
 • Je hebt oprecht meer tijd voor jezelf (in mijn geval 3 uur, die ik normaal aan schermtijd besteedde) en ook voor je partner
 • Na 24 uur heb je écht minder behoefte aan je telefoon

Nog een paar tips

Mijn eerste tip is om het gewoon eens te proberen. Doe het met iemand samen, zoals ik mijn vriend erbij betrok. Een digital detox is een stuk makkelijker vol te houden als je in een sociale setting bent.

Daarnaast kun je natuurlijk klein beginnen. Bepaal voor jezelf dat je telefoon na 8 uur ‘s avonds uitgaat (dat doet Queen of Jetlags ook). Tot slot een tip van Roos: maak van zondag je telefoonvrije dag.

Zelf ben ik na de digital detox vijf dagen naar Portugal vertrokken en kreeg ik mijn schermtijd van 3+ uur per dag naar 20 minuten per dag. De eerste stappen zijn gezet en ik kan je aanraden om het ook te doen. Vooral met je lover, omdat het zo fijn voor je relatie is om 100% met elkaar te zijn in plaats van met z’n drieën (aka, jij, je lover en je telefoon).

Meer lezen: