Gina Koninkx
Gina Koninkx Mentale Gezondheid 11 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Ben je ongeduldig? Geduldig zijn kan je trainen en wel zó

Jij waagt je liever niet aan het ov, want: wachten. Ook in de rij staan bij de kassa, wachten op de uitslag van een examen of de dagen aftellen tot je vakantie zijn van die dingen die jou niet heel lekker afgaan. Je bent me toch ongeduldig.. maar zeker niet de enige! Gelukkig kan je geduldig zijn trainen.

Stop de persen! Dit maakt je leven een stuk aangenamer.

Tips om geduldiger te worden

Jij kan er ook niks aan doen dat je zo ongeduldig bent. Zeg jij tenminste, maar is dat wel zo? Nee hoor. Zelfs geduldig zijn kan je leren. Hoe je dat doet? Deze simpele trucs helpen je.

1. Ademhalingsoefeningen

Ademhalingsoefeningen kunnen helpen omdat ongeduld vaak voort komt uit onrust en stress. Als je in de rij staat bij de kassa en denkt aan alle dingen die je nog moet doen voor werk is niks fijner dan even goed doorademen en ontspannen. Ademhalingsoefeningen zijn sowieso goed voor je mentale gesteldheid. Neem daarom elke avond in bed 10 minuten de tijd om even goed te ontspannen met wat ademhalingsoefeningen.

2. Geduld kan je trainen

Door heel veel te oefenen. Als je je bewust bent van je ongeduld, kan je dat op momenten dat je ongeduldig bent gewoon trainen. Bedenk een mantra voor jezelf in je hoofd om op dat moment te herhalen, bijvoorbeeld ‘het lijkt op dit moment heel vervelend dat ik ergens op moet wachten, maar als ik dit even zie als een momentje waarop ik rustig kan ademhalen is dat hartstikke fijn’. Hoe vaker je dit doet, hoe geduldiger je wordt.

3. Doe wat anders als je ongeduldig bent

Het is echt niet gek dat je weleens ongeduldig bent, al helemaal als je lang staat te wachten. Voor velen voelt dit als een moment waarop je jezelf niet nuttig kan maken. Als je dat kan veranderen, ben je dus al een heel eind. Bedenk wat simpele dingen die je kan doen op het moment dat je ergens op wacht. Lees het nieuws, check je mail of bel een rondje met familie en vrienden. Heb je dat ook maar weer mooi gedaan.

4. Achterhaal waar jouw ongeduld vandaan komt

De vraag is natuurlijk waar jouw ongeduld vandaan komt. Als je daar een antwoord op weet te vinden, wordt het een stuk makkelijker dit probleem aan te pakken. Ongeduld komt in de meeste gevallen voort uit een soort innerlijke onrust of de drang om geen seconde van de dag te verspillen. Is dat bij jou ook het geval? Dan is dát iets waar je aan kan werken, door bijvoorbeeld meer te mediteren of leren accepteren.

Hoe je snel kunt ontspannen na een lange dag op je werk