Redactie
Redactie Gezondheid 15 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Hier komen de namen van de 9 bekendste cocktails vandaan

Iedereen kent de Mojito, de Daiquiri en de Margarita. Maar waar komen de namen van deze bekende cocktails vandaan? Weet wel: sommige verhalen zijn zo oud, dat er misschien ergens wel een gerucht ingeslopen is…

1. Bellini

De klassieke cocktail Bellini werd bedacht door Giuseppe Cipriani van Harry’s Bar, de bekende bar in Venetië. Volgens de verhalen herinnerde het drankje hem aan de kleuren gebruikt in de schilderijen van Giovanni Bellini.

2. Mojito

Hoewel er al jaren gespeculeerd wordt over de oorsprong van dit rumdrankje, vertelt The Oxford English Dictionary ons dat de naam waarschijnlijk afgeleid is van het Spaanse woord ‘mojo’, een Cubaanse saus op basis van citrusfruit. Een Mojito is dus een ‘kleine mojo’.

cocktails

3. Daiquiri

De Daiquiri, een cocktail die lijkt op de Mojito, is vernoemd naar het plaatsje Daiquirí op Cuba. Het schijnt dat deze mix bedacht werd door Amerikaanse mijnwerkers die op Cuba werkten tijdens de Spaans-Amerikaanse oorlog. De gin was op, maar… er was nog wel lokaal gestookte rum!

4. Margarita

Naar wie werd deze wereldberoemde cocktail toch vernoemd? Was het Broadway-danseres Marjorie King, zangeres Peggy Margaret Lee, of toch Margarita Henkel, de dochter van een Duitse ambassadeur die in Mexico woonde?

Misschien naar geen van allen, maar werd de Margarita gewoon vernoemd naar het Spaanse woord voor ‘madeliefje’. De Margarita zou dan ook een variant zijn op de eerder bekende ‘tequila daisy’.

5. Manhattan

Dit lijkt een eitje. Toch? Het schijnt dat deze cocktail speciaal werd bedacht voor een groot feest, georganiseerd door Lady Randolph (de moeder van de Britse eerste minister Winston Churchill) in de trendy Manhattan Club in New York in de late jaren 1800. Toch zeggen historici dat de Manhattan al veel eerder bestond. Wie zal het zeggen…?

6. Mai Tai

De Mai Tai werd bedacht in een bar in Californië in de jaren ’40. Maitai betekent ‘goed’ of ‘leuk in het Tahitiaans.

7. Piña Colada

Piña Colada betekent ‘gezeefde ananas’ in het Spaans, dus deze is makkelijk.

8. Sidecar

De origine van de Sidecar, gemaakt van cognac, sinaasappellikeur en citroensap, is niet geheel duidelijk. Maar velen claimen dat dit drankje in Parijs werd bedacht na de Eerste Wereldoorlog, door een Amerikaanse legerofficier die vaak in de stad rondreed in een motor met zijspan.

9. Mimosa

De naam van de Mimosa verwijst naar de mimosa-plant, die prachtige felle oranje-gele bloemen heeft. Precies de kleur van dit drankje van champagne en sinaasappelsap.