Sophie Hendriks
Sophie Hendriks Beauty en Style 27 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Ja echt: deze groente moet je eten voor een natuurlijke selftan

Ook in de winter zijn er enorm veel opties om een zomerse gloed op de huid te behouden. Wat het beste werkt is natuurlijk voor iedereen verschillend. Toch lijkt er nu een optie wel héél makkelijk en natuurlijk voor iedereen, namelijk: het eten van deze groente.

Knaag je tanned!

Selftan zonder straling of smeren

De meest zonnige dagen zijn helaas verdwenen (althans, in Nederland dan) en dus zal ook het zomerse kleurtje op onze huid de benen nemen. Natuurlijk kunnen we ervoor kiezen om dit gewoon te accepteren, maar wil je het liefst het hele jaar door een zomerse gloed op je huid? Dan zijn er natuurlijk een heleboel opties (zoals deze favoriet onder de TikTokkers). De optie die we niemand aan zouden willen raden is om naar de zonnebank te gaan, om redenen die waarschijnlijk iedereen onderhand wel kent. Een veiligere optie om een gebruind tintje te behouden is door middel van self-tan. Toch is er ook nog een optie waar geen zon, smeersels of sprays aan te pas komen, namelijk: wortels eten. Ja, echt.

De kracht van bètacaroteen

Wortels staan bekend om hun heldere oranje kleur en hun vermogen om je huid van binnenuit een gezonde gloed te geven. Het magische ingrediënt dat hiervoor zorgt heet bètacaroteen. Technisch gezien is het een soort voorloper van vitamine A. Vitamine A staat erom bekend de huid gezonder en stralender te maken, terwijl het ook helpt bij de celvernieuwing. Wanneer je wortels eet, wordt het bètacaroteen omgezet in vitamine A in je lichaam, wat op zijn beurt weer bijdraagt aan een gezonde huidskleur.

Een natuurlijke tint

Het eten van wortels zal dus niet zorgen voor een plotselinge, dramatische kleurverandering, zoals sommige zelfbruiners dat wel kunnen doen. In plaats daarvan krijg je een subtiele, natuurlijke tint die geleidelijk wordt opgebouwd naarmate je meer wortels in je dieet opneemt. Het resultaat is een stralende, gebruinde huid die eruitziet alsof je net terug bent van een zonnige vakantie (of een selftan hebt gebruikt).

Andere wortel-voordelen

Naast het feit dat ze je huid een natuurlijke selftan geven, hebben wortels tal van andere voordelen voor je gezondheid. Ze zijn rijk aan vezels en bevatten veel vitaminen en mineralen, waaronder vitamine C, vitamine K, kalium en foliumzuur. Deze voedingsstoffen helpen niet alleen je huid, maar ook je immuunsysteem, je ogen en je spijsvertering.

Zoveel wortels heb je nodig

Voordat je nu meteen begint om als een soort konijn bakken met wortels te eten, lees dan even goed: dit is zeker niet nodig. Hoewel het natuurlijk per persoon en per lichaam verschilt, kan het eten van één tot twee wortels per dag al verschil maken. Wel is het belangrijk om geduldig en consistent te zijn, want het duurt even voordat de effecten zichtbaar worden.

Pumpkin spice make-up neemt ‘t internet over, dit zijn onze favo looks