Audrey Garot
Audrey Garot Relaties 19 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Heeft je partner last van relationship anxiety? Dit is hoe je ermee omgaat

Last hebben van anxiety in een relatie is heel normaal. De één heeft er natuurlijk wel meer last van dan de ander, maar eerlijk is eerlijk, we vragen ons allemaal wel eens af of onze partner ons wel trouw blijft, of onze partner ons nog wel leuk vindt óf misschien zit je met een hele andere vraag. Dat is echt niet gek, maar het is wel fijn om te weten hoe je met iemand omgaat die last heeft van relationship anxiety.

En geloof ons, het komt echt véél vaker voor dan je denkt.

Heeft je partner last van relationship anxiety? Dit is hoe je ermee omgaat

Of je nou een lange of een iets kortere relatie hebt, iedereen kan wel eens last hebben van relationship anxiety en dat is helemaal oké. Toch hebben sommigen hier wel iéts meer last van dan anderen en het komt soms voor dat je partner niet weet hoe hij hiermee om moet gaan. En dat is natuurlijk ook lastig, maar hou dan wel rekening met de volgende punten:

1. Kleineer nooit de angsten van je partner

Er gaan waarschijnlijk een hele hoop gedachtes door jouw partner heen waar hij/zij het enorm moeilijk mee heeft. Als jouw partner deze angsten toch durft uit te spreken, wat echt niet altijd het geval is bij relationship anxiety, waardeer dit dan. Probeer de angsten ook niet kleiner te maken, want dat gaat niet helpen.

2. Luister naar elkaar

Je partner gaat waarschijnlijk echt ver uit zijn comfort zone door dit allemaal te vertellen, dus luister dan ook echt. Probeer ook mee te denken door kleine aanpassingen voor jezelf te maken, waardoor je partner zich beter gaat voelen. Belangrijk is wel dat je jezelf nooit uit het oog verliest.

3. Wees geduldig

Als je partner last heeft van relationship anxiety, dan is het héél belangrijk dat je geduldig bent. De angsten gaan helaas niet in één dag weg, maar als jullie het bespreken zal het (langzaam) minder worden.

4. Stel je partner regelmatig gerust

Er is niks zo vervelends als dat je je angsten vertelt aan je partner, maar je partner je niet gerust stelt. Tip van ons: doe dat dus wel! Vertel dat je veel van je lover houdt en dat je echt geen gekke dingen zult doen. Zeg dit soort dingen ook gewoon regelmatig uit jezelf en geloof ons, dan voelt je partner zich al een stuk beter.

5. Vat de vragen niet persoonlijk op

Als jij met iemand in een relatie zit die last heeft van relationship anxiety, dan kan het voor jou voelen alsof jouw partner je niet vertrouwd. We snappen dat, maar dit moet je niet persoonlijk opvatten. Jouw partner is hierover gewoon onzeker en neem het haar dan ook niet kwalijk als ze vraagt of je nog wel van haar houdt.

6. Je hoeft niet 24/7 aandacht te geven

Tuurlijk vindt je partner het leuk om aandacht te krijgen van jou, maar dit hoeft echt niet de hele tijd. Jullie hebben allebei jullie eigen ding, dus neem daar ook gewoon lekker de tijd voor. Geef eventueel ook aan bij je partner dat als ‘ie aandacht wil, dat gewoon kan zeggen. Dat is voor jullie allebei lekker duidelijk en zo hoeven jullie niet moeilijk te doen!

Deze dingen herken je als je iets té kieskeurig bent met het uitzoeken van een partner