Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Seks 11 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Volgens nieuw onderzoek zijn er drie soorten vrouwelijke orgasmes; wij leggen het je uit

Al jaren dachten wij dat klaarkomen gewoon klaarkomen was, maar onderzoekers uit Praag bewijzen nu het tegendeel. Blijkbaar is het vrouwelijke orgasme er in drie niveaus – en deze hebben nog leuke namen ook. Wij leggen je uit op welke drie manieren jij kunt klaarkomen.

Weer wat geleerd over ons eigen lichaam.

Volgens onderzoek zijn er drie soorten vrouwelijke orgasmes

In het onderzoek gebruikten 54 vrouwen een vibrator die was verbonden via een Bluetooth systeem. Deze vibrator heeft twee sensoren die de bekkenbodemcontracties meten, zodat deze patronen vervolgens kunnen worden geanalyseerd. De vrouwen die aan het onderzoek meededen, werd gevraagd om zich gedurende een paar dagen thuis met het apparaat te masturberen. En daar kwamen nogal verrassende resultaten uit.

In de verschillende patronen die ze voorbij zagen komen, waren er duidelijk drie categorieën te maken: de wave, de avalanche en de volcano. Hoe geinig zijn deze namen, trouwens? We zullen ze alle drie even voor je toelichten.

1. De wave

De wave is eigenlijk precies wat je ervan verwacht: een golf van contracties – een korte uitbarsting van bekkencontracties en het loslaten van alle opgebouwde spanning. Schok jij weleens als je klaarkomt? Dat is dus zo’n uitbarsting van bekkencontracties.

2. De volcano

Dit orgasme wordt een volcano genoemd omdat dit soort orgasmes meer aanvoelen als een explosie, omdat de bekkenbodemspanning snel vrijkomt. Het voelt als een bizarre, maar fijne ontlading.

3. De avalanche

Een avalanche duidt op hogere bekkenbodemcontracties, die afnemen tijdens en na het orgasme. Deze voel je dus wat hoger in de buik dan bij de andere twee orgasmes.

Waves kwamen het meest voor bij de deelneemsters: 26 vrouwen beleefden dit type orgasme, terwijl 17 een avalanche hadden en 11 een volcano. Veel seksuologen zijn blij dat er nu meer onderzoek wordt gedaan naar vrouwelijk genot. En wij kunnen niets anders dan ons daar helemaal bij aansluiten.