Redactie
Redactie Haar 19 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Heb je veel last van haaruitval? Dit zijn de meest voorkomende oorzaken bij vrouwen

Veel vrouwen hebben enorm veel last van haaruitval. Dat merken we vooral als we onder de douche staan en de ene na de andere pluk uit ons haar vissen, maar ook na het douchen als we onze haren aan het doorkammen zijn. Pas op dat moment besef je dat je misschien wel iets meer haaruitval hebt dan de gemiddelde vrouw. Oh oh…

En dat kan komen door één van deze veelvoorkomende oorzaken.

Dit zijn de meest voorkomende oorzaken waarom vrouwen last hebben van haaruitval

In de herfst en winter hebben we allemaal véél meer last van haaruitval dan in de zomer. Toch hebben veel vrouwen hier ook in de zomer last van. Dat kan liggen aan één van onderstaande oorzaken:

1. Genetische aanleg
Haaruitval hoeft niet meteen te betekenen dat dit een hele erge oorzaak heeft. Vaak komt het ook gewoon door genetische aanleg, waar je helaas niks aan kan doen. Dit wordt beïnvloed door de hormoonspiegels in je lichaam en jouw eigen gevoeligheid daarvoor. Jouw haren kunnen over een aantal jaar dunner en korter teruggroeien, en uiteindelijk kunnen de haarzakjes zo klein worden dat ze helemaal niet meer groeien. Whut?!

2. Stress
Als je een stressvolle gebeurtenis meemaakt, kan dit ervoor zorgen dat je haren uit hun groeifase gaan en in hun afstotingsfase. Stress kan dus veel schade veroorzaken aan je haargroeicyclus en aan je hoofdhuid. Dit komt doordat stress de androgeenspiegel kan verhogen, wat haaruitval bij vrouwen kan verergeren of juist veroorzaken. Don’t stress, girl!

3. Haaruitval door trekken
Je zou het misschien niet zo snel denken, maar alles waardoor je veel aan je haar trekt en er hierdoor spanning op de wortel ontstaat, is enorm slecht voor je haar. Je haar gaat hierdoor breken en dat is zonde. Probeer dus zo min mogelijke strakke haarstijlen uit en doe je haar in een losse knot of vlecht.

4. Ijzertekort
Als je last hebt van zware menstruaties kan dit leiden tot lage ferritine-waarden. Dit eiwit slaat ijzer op in het lichaam en heb je nodig om haarceleiwit te produceren. Dit is wel één van de meestvoorkomende tekorten aan mineralen bij jonge vrouwen met dunner wordend haar.

5. Vitamine B12 en D tekort
Vrouwen met haaruitval hebben vaak een tekort aan vitamine B12 en vitamine D. Veel voeding waar B12 in zit bestaat uit dierlijke producten, vandaar dat vooral vegetariërs en veganisten hier last van hebben.

6. Hormomen
Ook hormomen spelen een grote rol bij het hebben van haaruitval. Zo zijn oestrogenen goed voor je haar en helpt dit bij het groeien van je haar, maar helaas hebben progesteronen het tegenovergestelde effect. Dit werkt dus ook zo met anticonceptie. Anticonceptie mét oestrogeen is goed voor je haar en anticonceptie die alleen progesteron bevat, kan dus bijdragen aan haaruitval. Noo!

Wat kan je ertegen doen?

Helaas is er niet één verlossend antwoord waardoor we dag kunnen zeggen tegen haaruitval. Wel kunnen we meerdere verschillende dingen doen om het zo veel mogelijk te verminderen:
– Verhoog de hoeveelheid ijzer en eiwit in je eten.
– Neem supplementen in, zoals vitamine D.
– Probeer een scalp massage om je bloedstroom te stimuleren.
– Zoek een beschermende haarborstel uit.
– Probeer andere haarproducten.

Vochtig buiten? Dit is hoe jij jouw haar het beste kan stylen