Britta van Aggele
Britta van Aggele Love & Seks 16 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

OMG! Wist je dat de pil en andere hormonale anticonceptie invloed hebben op je partnerkeuze?

We wisten al dat hormonen veel invloed kunnen hebben op je lichaam en je emoties. Maar dat de pil en andere hormonale anticonceptie ook invloed kunnen hebben op je partnerkeuze is een flinke shock en dat ben je vast met ons eens. Wij zullen je precies uitleggen hoe dit werkt.

Hoe dan!!!

Anticonceptie

Hormonen die in anticonceptie zitten kunnen veel invloed op je hebben. Je hebt vast wel een keer uit het niets gehuild of voelde je juist opeens super boos. Dit kan allemaal gebeuren doordat je gebruik maakt van anticonceptie die vol zit met hormonen. Maar wist je al dat deze hormonen zelfs invloed hebben op je partnerkeuze? Hoe bizar is dat!

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat hormonale anticonceptie de aantrekkingskracht kan veranderen, waardoor vrouwen zich tot andere mannen aangetrokken voelen. Dit heeft allemaal te maken met de schommelingen van onze hormoonspiegels of juist het gebrek daaraan. Tijdens een eisprong vallen vrouwen namelijk vaak op een typische alfaman, terwijl vrouwen tijdens de laatste fase van hun menstruatiecyclus juist op zoek zijn naar een zorgzame partner.

Helemaal klaar met hormonen? Dan is de Lady-Comp een uitkomst

Hormonen invloed op je partnerkeuze

Vrouwen die geen hormonale anticonceptie gebruiken worden van nature aangetrokken door de lichaamsgeur van mannen met een ander immuunsysteem. Een kind heeft hier namelijk baad bij, want twee verschillende immuunsystemen zorgen samen voor een nog sterker kind.

Maar vrouwen die aan hormonale anticonceptie zitten kiezen juist vaker voor mannen met een vergelijkbaar immuunsysteem. Dit komt doordat hormonale anticonceptie de eisprong onderdrukt, terwijl dit moment er zonder hormonale anticonceptie normaal juist voor zorgt dat vrouwen extra seksueel worden aangetrokken tot mannen met een ander immuunsysteem.

Boy oh boy – typische uitspraken van mannen over menstruatie

Gevaren

Als jij jouw partner hebt ontmoet tijdens dat jij hormonale anticonceptie gebruikte en je bent er nu mee gestopt, is de kans ook best groot dat je jouw partner op dit moment minder aantrekkelijk vindt. Dit kan natuurlijk zorgen voor de nodige relatieproblemen en kan er zelfs voor zorgen dat jullie uit elkaar gaan.

Daarnaast geeft het ook moeilijkheden op het gebied van voortplanten. Genetisch vergelijkbare partners hebben over het algemeen namelijk meer moeite om zwanger te worden. Als dit dan toch lukt is er ook een sterk vergrote kans op een miskraam. En als het toch lukt om samen een kindje te krijgen zal deze vaak een zwak immuunsysteem hebben.

Je kunt dus het beste op zoek gaan naar een partner zonder dat je aan hormonale anticonceptie zit.